Dorpsnieuws

regentonIn de hele maand oktober zijn in de regio maar liefst 730 regentonnen met een kortingsbon van € 20 verkocht! 88 in Bernheze. Vorig jaar waren dat er 659 (regionaal) en 45 (Bernheze).

Dit betekent dat tijdens natte perioden zo’n 60.000 liter regenwater (bij een gemiddelde ton van 80 liter) door inwoners van de gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden kan worden opgevangen voor hergebruik in plaats van weg te stromen via het riool.

Minder tegels, meer groen
Jaarlijks gebruiken we per huishouden gemiddeld zo’n 2.000 liter schoon drinkwater voor de tuin. Met de droogte van afgelopen zomer nog in ons achterhoofd kan dat ook anders. Regen-water – ook al is het onregelmatig – valt gewoon gratis uit de lucht. Daarnaast bevat regenwater geen kalk, waarvoor het veel beter is voor plant en dier. Bovendien komt het water dat je op-vangt niet in het riool terecht en hoeft het dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. Bedenk ook dat met minder tegels en meer groen in de tuin, het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond kan zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin.

Samen verschil maken
Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde maar vooral een groene samenleving.
Blijf op de hoogte van alle acties rondom Operatie Steenbreek via onze Facebookpagina. www.facebook.com/gembernheze.

Voordelen van een groene tuin
Kan veel doen voor je gezondheid
Zorgt voor minder omgevingsgeluid
Brengt de natuur dichterbij
Biedt leven aan meer soorten dieren
Zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit
Vermindert wateroverlast en waterschade
In Nederland nemen al ruim 130 gemeenten deel aan de landelijke campagne van Operatie Steenbreek.

Plaats reactie


HaDee agenda