Het geduld kan een keer op zijn. We zien dat in de hulpverlening, zeker in de verslavingszorg. Je hebt alles geprobeerd en op een gegeven moment moet je dan zeggen, we moeten deze man loslaten in de hoop dat hij met zijn kop tegen de muur knalt. En tegelijkertijd hoop je dan dat hij het er levend af brengt en er een weg verder is.
Dit realistische voorbeeld kwam in mij op bij lezing van het evangelie. Ik vond die woorden van Jezus nogal hard: afwijzend, deur op slot, ik ken jou niet, blijf niet aandringen. Ik vermoed dat dit een reactie is uit een diepe teleurstelling: ik heb toch zo mijn best gedaan, het haalt niets uit. Ik moet verder. Wellicht dat op een andere plek er wel mensen zijn die openstaan voor mijn Blijde Boodschap.
Ik moet ook een beetje denken aan onze kerk van vandaag. De Blijde Boodschap die we uitdragen lijkt me prima: het gaat tenslotte om het welzijn van mensen, om de zorg voor de kwetsbaren, om de zorg voor de eigen ziel, om de dank aan God die ons leven geeft en een mooie Schepping om verantwoordelijk voor te zijn. Het is een Blijde Boodschap van verbondenheid tussen mensen, iets wat vandaag fors onder druk staat. Maar waarom dan die onverschilligheid voor de kerk en waar zij voor staat? In andere delen van de wereld is de kerk ‘booming business’: met een groei van de wereldbevolking van 4 % groeit de rooms-katholieke kerk met 8 %, mondiaal. Wat is dan die aantrekkingskracht van het christelijke geloof in zijn rooms-katholieke variant?
Natuurlijk heeft de rooms-katholieke kerk het tij niet mee. Met name het schandaal van het seksueel misbruik heeft velen de kerk doen verlaten, soms met tamtam, veelal heel stil. Gelukkig dat veel kruitdampen nu zijn opgetrokken en men ook ziet dat het een veel breder maatschappelijk probleem is. Die Amerikaanse miljardair Epstein en consorten kunnen er wat van en in de sport is het nog erger. Ik hoop dat we als kerk weer geloofwaardig worden en zijn. Jezus zal wel flink uitgevallen zijn over wat in zijn kerk gebeurt!
De positieve kant van deze heftige stukken uit de Blijde Boodschap van Jezus is dat het in ieder geval geen onverschilligheid is. Passie proef je in zijn woorden. Passie voor die goede Geest van God zijn Vader. Onverschilligheid is wellicht de grootste ziekte van onze tijd. Onverschilligheid doet mensen inslapen. Er gebeurt gewoon niets meer. Het dagelijkse gangetje is er nog, de kleine zaken worden nog wel behartigt, maar het vuur is er uit. Er zit geen vooruitgang meer in deze mens en ook niet in de kring waarin hij leeft. Wanneer deze onverschilligheid grote proporties aanneemt dan heeft dit ook consequenties voor onze samenleving.
Maar zo heeft God het niet bedoeld. Als een samenleving inslaapt dan zullen ze van elders komen, zegt de profeet Jesaja al, en dan is dit een bericht uit 500 jaar vóór Christus! Ergens zullen mensen gevoelig blijven voor die stuwkracht van God. Als het dan niet hier is, dan is het elders. Die stuwkracht van God is altijd aanwezig, we hoeven onze antennes maar te richten.
Hoe richten we die antennes? Ik pleit er voor dat we wat meer deze verhalen lezen, en ze met elkaar lezen. Het voordeel van met elkaar deze Bijbelverhalen lezen is dat je groeit aan wat een ander ontdekt. Die ander groeit weer door wat jij in zo’n verhaal ontdekt. Dit is wederzijdsheid die doet groeien verbondenheid. Zo groeit kerk.
Hoe richten we onze antennes nog meer? Door elkaar te helpen en je hierbij bewust te zijn dat dit God welgevallig is. We werken onder zijn aanschijn. Hij ziet dat we het goed doen en dat is bemoedigend. Het geeft je steun in het dagelijkse gedoe. Soms weet ik ’s avonds niet wat ik nu op een dag allemaal gedaan heb, ik ben van het een in het ander gevallen. Ik ben me wel bewust dat ik het gedaan heb onder de welwillende blik van God en dat geeft voldoening. Ik ben dan nooit in m’n eentje bezig geweest. Hij is er bij omdat ik Hem toelaat. Of ik nu bij Hem de eerste of de laatste ben, dat interesseert me niet meer. Het eenvoudige feit dat Hij me accepteert zoals ik ben en ik mijn best doe, is al voldoende.
Joost Jansen, pastor
RSS lijst met reacties op dit artikel