Let op: blauwalg in kanalen,sloten en beken neemt toen de zomer worden veel evenementen en activiteiten georganiseerd rondom water. Maar let goed op. Op steeds meer plaatsen is er overlast van blauwalg.Controleer daarom van te voren goed of het water geschikt is voor de activiteit.
Blauwalg is niet alleen schadelijk voor mensen maar ook voor dieren. Laat dieren daarom niet zwemmen in en drinken van buitenwater.
Schadelijk voor mens en dier
Door de droogte en warmte is minder water beschikbaar waardoor het water in de beken en sloten minder wordt ververst. Het spoelt niet door en de temperatuur van het water wordt hoger. Dit veroorzaakt onder andere blauwalg. Ook nu het wat minder warm is en er neerslag valt, blijft de aanwezige blauwalg een risico. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
Waterrecreatie
Bij waterrecreatie zoals kanoën, roeien en vissen moet er ook rekening mee worden gehouden dat de waterkwaliteit minder goed kan zijn als gevolg van blauwalg. Ook wanneer recreatie bij het water plaatsvindt, is dat belangrijk.
Wil je gaan zwemmen in natuurwater, dan adviseert het waterschap om dit alleen in officieel zwemwater te doen. Deze zijn te vinden op www.zwemwater.nl. De zwemwaterkwaliteit van de wateren op deze site wordt regelmatig gecontroleerd.
Blauwalg gezien?
Heeft u het idee dat er blauwalg in de sloot zit, geef dit dan door aan waterschap Aa en Maas via het nummer 088-17 88 000 of de website www.aaenmaas.nl. Als het waterschap heeft vastgesteld dat er sprake is van blauwalg, plaatst de gemeente indien mogelijk borden om mensen te waarschuwen het water te mijden. Op de website van waterschap Aa en Maas staan alle plekken waar blauwalg is geconstateerd.