Dorpsnieuws

Klavecimbel kasteelBij de concerten in Kasteel Heeswijk speelt het klavecimbel regelmatig een belangrijke partij. Het kasteel heeft een eigen klavecimbel dat in 1998 in opdracht van het bestuur van het kasteel is gebouwd. 
Dat instrument ziet er nog prima uit als meubelstuk in de Salon, maar ingewijden weten dat restauratie heel hard nodig is.
 
Voordat het klavecimbel bespeeld kan worden zijn twee personen meer dan een uur bezig om het te prepareren. Na minder dan een half uur bespeling is het instrument opnieuw onbruikbaar. 
Daarom wordt al enkele jaren een klavecimbel geleend, of brengen musici hun eigen instrument mee.  
Het is begrijpelijk dat muziekgezelschappen, die meestal pro deo in het kasteel komen spelen, het op prijs stellen als er een goed klavecimbel voor hen klaar staat.
 
De huidige staat van het kasteelklavecimbel laat niet toe dat het nog bespeeld wordt tijdens de concerten op Kasteel Heeswijk. Om het weer te kunnen gebruiken zou het mechaniek aangepast moeten worden.
Het instrument kan daarna weer gedurende decennia bij concerten worden ingezet. 
Zo'n restauratie kost bijna € 6000 en dat kunnen noch de  Kasteelstichting noch de Stichting Vrienden en Beschermers van Kasteel Heeswijk in de komende jaren opbrengen.
Bij de organisatoren van de concerten ontstond het plan van crowdfunding door bezoekers van de koffieconcerten. Dit plan heeft de morele steun van de kasteeldirectie en van de Vriendenstichting. 
 
Om een idee te geven: als 80 personen € 25 doneren, 40 personen € 50 en 20 personen € 100, kan het kasteelklavecimbel weer gezond gemaakt worden. Natuurlijk is ook elk ander bedrag welkom.  
Wij vragen aan u dus een donatie om de bespeelbaarheid van het kasteelklavecimbel weer voor vele jaren te garanderen. 
 
U kunt uw gift overmaken op rekening NL77RABO 0314 6753 02 ten name van Kasteel Heeswijk, onder vermelding van "klavecimbel". 
 
Dit is een projectenrekening die buiten de exploitatie van het kasteel staat. 
Omdat Kasteel Heeswijk de ANBI-status heeft kunnen donaties bij de opgave voor de IB als gift worden opgevoerd, zelfs met 125%.
Wij denken deze actie te concentreren rond de jaarwisseling en hem eind januari 2019 af te sluiten. Vanzelfsprekend zullen wij u daarna informeren over het eindresultaat.
 
Namens de concertcommissie van kasteel Heeswijk,             
 
 Als "vriend" en concertbezoeker,
René Bouman en Axel Wenstedt                                                   
 Paul Goemans
 
 
 
 
 
Plaats reactie