Dorpsnieuws

Marc van KesselDe poëzie van de teksten van Bob Dylan is in 2016 bekroond met de Nobelprijs. Met zijn lied “The Times They are A Changin’ bezong hij in de jaren 60 de toenmalige tijdgeest, met protesten tegen sociaal onrecht en vragen om rechtvaardigheid, vrijheid en gelijkheid. Marc De Kesel spreekt op do. 15 november over en luistert mee naar de bijzondere poëzie in de teksten en liederen van Bob Dylan.
In zijn lezing volgt Marc De Kesel het beeld van die ‘jaren-60-tijd’ in een aantal van de songteksten van Bob Dylan. De focus op die tijd werpt ook een licht op de joodse en christelijke dimensie zoals die ook in de poëzie van Bob Dylan te vinden is.
Bob Dylan, de Amerikaans singer-songwriter en kunstenaar, wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw. De Nobelprijs voor Literatuur werd hem toegekend omdat hij "de grootse Amerikaanse liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid". Zijn carrière is echter doortrokken van aversie tegen dit soort etiketten: hij is de confrontatie aangegaan met zijn bewonderaars door al hun pogingen om hem op een voetstuk te plaatsen dwars te zitten.

Dr. Marc De Kesel is filosoof en verbonden aan het Titus Brandsma Instituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vanuit filosofisch perspectief doet hij onderzoek en schrijft hij boeken. In 2017 verscheen zijn boek “Zelfloos: de mystieke afgrond van het moderne ik”.
De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten aanvragen via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marc De Kesel
Dr. Marc de Kesel, filosoof, PhD in de wijsbegeerte en auteur van talloze boeken over mystiek, is als directeur verbonden aan het Titus Brandsma Instituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen. In deze hoedanigheid houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van het instituut én het op de kaart zetten van het Titus Brandsma Instituut. ‘De lange traditie van de christelijke mystiek is onnoemelijk veel rijker dan velen denken. De expertise daarin wil het TBI met universiteit en samenleving graag delen’, aldus de Kesel.
Als wetenschapper doet hij onderzoek naar religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie en kunst- en cultuurkritiek. Zijn onderzoeksresultaten beschreef hij in talloze boeken en artikelen, waaronder Eros & Ethics, (2009), Goden breken. Essays over Monotheïsme, (2010), Auschwitz mon amour: Over Shoah, fictie en liefde, (2012); Niets dan liefde. Het vileine wonder van de gift (Amsterdam: Sjibbolet, 2012) en Zelfloos. De mystieke afgrond van het moderne Ik (Utrecht: Kok, 2017).

Eerder was hij professor filosofie aan de Université Saint-Paul in Ottawa (Canada) en docent cultuurfilosofie aan de Arteveldehogeschool in Gent (België). Ook was hij als onderzoeker verbonden aan de faculteit Theologie van de KU Leuven en de faculteit Letteren van de Universiteit Utrecht.
Volgens velen is hij één van de meest oorspronkelijke en spannende Nederlandstalige denkers van het moment.
Locatie Abdij
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen