Dorpsnieuws

bevrijding museumboerderijSpanning en sensatie op zaterdag 29 september tussen 12.00 en 16.00 uur rond en in de monumentale boerderij aan de Meerstraat in Heeswijk-Dinther.
Vanaf 12.00 uur komen ruim 175 militairen in originele WO II uniformen, als Duitsers, Fransen en Geallieerden,
vanaf de Meerstraat aan op het terrein van de Boerderij en paraderen daar langs “Hoogwaardigheidsbekleders” ook gestoken in kledij van 1940-1945. Natuurlijk brengen de militairen de daarbij passende kampementen en voertuigen mee, die de hele middag te bewonderen zijn en waarbij ook toelichting gegeven wordt.
Om 13.15 geeft Nico van Doorn een PowerPoint presentatie in de Schop over de bevrijding van Heeswijk, Dinther en Loosbroek op basis van het authentieke dagboek van Jo van Stokkom met enige aanvullende WO II verhalen van dorpsgenoten.
Op het terrein is heel veel te bekijken. Jeeps, veldkeukens, een grote tent van de oorlogsgravendienst en in de kelder van de boerderij worden anti- Duitse pamfletten gedrukt.
Bovendien zijn de hele middag mensen aanwezig, die de oorlog zelf nog hebben meegemaakt en daar nog levendig over willen en kunnen vertellen en krijgt iedereen volop de kans om met de soldaten in gesprek te gaan
In de karschop is een foto-expo te bezichtigen met oorlogsbeelden uit deze omgeving, met een nadruk op Heeswijk, Dinther en Loosbroek, verzorgt door de Wojstap.
Spanning, sensatie en actie is er zowel 14.00 als 15.00 uur.
“Het gerucht gaat in Heeswijk dat in een van de laatste dagen van de oorlog, in de boerderij aan de Meerstraat onderduikers verscholen zitten. Duitse militairen krijgen daar lucht van, gaan op onderzoek uit en vinden een groepje, die zelfs anti-Duitse pamfletten aan het drukken zijn. Samen met het hoofd van het gezin worden ze gearresteerd. Kunnen de Geallieerden dit drama nog voorkomen?”
Deze activiteit met een serieuze ondertoon wordt een bijzondere moment in deze middag.
Natuurlijk is er een hapje en een drankje op het overdekte terras, waaronder de overheerlijke Boerderij pannenkoeken. Ook is er “live” muziek uit de jaren ’40/’50. De middag eindigt omstreeks 4 uur.
Hartelijk welkom op dit gratis te bezoeken evenement!
Voor verdere info: www.museumboerderij.nl   en film vorig jaar:
 
 
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen