Dorpsnieuws

SlavenburgCultuurhistoricus Jacob Slavenburg geeft op maandag 24 september om 20.00u in de Abdij van Berne een lezing over Gnosis en de Katharen. Het griekse woord Gnosis betekent Inzicht en gaat niet over kennis maar over het weten van binnenuit.
Als specialist in de gnostiek neemt Slavenburg ons in zijn lezing mee op reis van oude vroeg-christelijke stromingen naar een hedendaagse levensbeschouwing. Daarbij vormen de Katharen het voorbeeld van een beweging, die deze opvattingen al eerder in de praktijk wilden brengen.
 
De auteur Slavenburg schreef veel over mystiek en spiritualiteit. Hierbij gaat hij terug naar oude teksten, waaronder de Nag Hammadi geschriften zoals die in kruiken gevonden zijn in Egypte. Net als het moderne New Age biedt Gnosis ook de stuwende kracht die de mens de weg wijst tot verandering. De weg daartoe is zelfkennis. Daaruit komt voort dat je van jezelf kunt gaan houden. En dat biedt de mogelijkheid tot het houden van de ander.
Jacob Slavenburg is een spreker die je volledig laat meegaan in zijn boodschap en verhalen!
 
De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten reserveren via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Jacob Slavenburg
Voor cultuurhistoricus Jacob Slavenburg (1943) vormt het oude principe ‘Ken Uzelve’ de kern van zijn religiositeit. Een mens kan in de buitenwereld nog zoveel meemaken, uiteindelijk gaat het er om de weg naar binnen af te leggen. Volgens Slavenburg worden we uitgenodigd om af te dalen in de krochten van de eigen ziel: “We zijn vergeten wie we in wezen zijn, en vervolgens zijn we een leven lang bezig om ons dat weer te herinneren.”
Jacob Slavenburg laat zich op zijn innerlijke tocht inspireren door de gnostiek, een vroegchristelijke stroming waarin zelfkennis tot godskennis leidt.
Tot voor kort was weinig bekend over de “christelijke” variant van de gnostiek. Daar kwam een drastische verandering in toen in 1945 bij de Egyptische plaats Nag Hammadi een kruik werd ontdekt met 52 teksten uit het begin van onze jaartelling. Hierbij o.a. het Evangelie van
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen