Dorpsnieuws

thumbnail Generaal Kapittel 2006Generaal Kapittel in Nederland,mét introductie van de “Abt-generaal Quadrupel”.
Voor de eerste keer in de bijna 900-jarige geschiedenis van de wereldwijde Norbertijnen-kloosterorde, wordt het Generaal Kapittel (internationale bestuursraad) georganiseerd in Nederland, te Rolduc-Kerkrade.
Tijdens dit twee weken overleg bezoeken de deelnemers aan het kapittel - vrouwen en mannen - van de orde, op 29 juli de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther en St. Catharinadal in Oosterhout.
QuadruppelDeze zondag wordt namelijk op de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther de Abt-generaal Quadrupel geïntroduceerd. Dit is het vijfde bier van Stichting Berne Abdijbier. Op spectaculaire wijze zal dit nieuwe bier worden aangeboden aan de nieuwgekozen Abt-generaal van alle Norbertijnen.
Ook zal er een vendelgroet gebracht worden door het Sint Barbara Gilde en een serenade door Muziekvereniging Servaes. Diverse Norbertijnen zullen het Vivat drinklied zingen en er is muziek van de Kabelgat Ramblers en de HD-bigband. Iedereen is welkom bij deze feestelijkheden en het zegenen van het eerste glas vanaf 13.00 uur. De feestelijkheden van de introductie op de abdij duren tot zondagavond 21.00 uur.
 
De laatste week van juli en de eerste week van augustus wordt er overlegd door 120 vrouwen en mannen van de orde. Door deze abten, abdissen, priors en priorinnen wordt er een nieuw bestuur én nieuwe Abt-generaal (nu nog Thomas Handgrätinger) gekozen door de Norbertijnen, ook wel Premonstratenzers of Witheren genoemd.
Eens in de 6 jaar komt de orde ergens ter wereld bijeen, dit keer is dit Generaal Kapittel in Nederland, waardoor de organisatie in handen is van de enige Nederlandse Norbertijnen-abt, Denis Hendrickx. Het overleg vindt plaats in Rolduc te Kerkrade i.v.m. de vele overnachtingsmogelijkheden aldaar. Halverwege het Generaal Kapittel komt iedereen naar de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther voor de introductie van de Abt-generaal Quadrupel. Dit is het vijfde - en vooralsnog laatste - Berne Abdijbier dat op de markt wordt gebracht ter ondersteuning van de abdij.
 
Vóór de introductie, om 10.30u is de eucharistieviering, voorgegaan door de bisschop van 's-Hertogenbosch - Mgr.Gerard de Korte.Rond 13.00u zal het Sint Barbara Gilde een vendelgroet brengen aan de nieuwe Abt-generaal, waarna op spectaculaire wijze de eerste Abt-generaal Quadrupel zal worden aangeboden aan de nieuwe Abt-generaal.
Na de introductie zal Muziekvereniging Servaes een serenade brengen aan de nieuwe Abt-generaal en vervolgt de feestelijke introductie bij het Proeflokaal met muziek van de Kabelgat Ramblers en de HD-bigband.
De Abt-generaal en zijn gevolg zullen om 15.00u doorreizen naar de Norbertinessen van St. Catharinadal in Oosterhout om daar het eerste wijntje te drinken uit de nieuwe wijngaard. Maandag 30 juli is de Abt-generaal Quadrupel beschikbaar voor de groothandels om verder uit te rollen in Nederland. Zie ook www.berneabdijbier.nl  voor actuele info.

Programma zondag 29 juli Abdij van Berne:

±9.30 uur Aankomst van de Norbertijnen 10.30 uur eucharistieviering, voorgegaan door de bisschop van 's-Hertogenbosch - Mgr. Gerard de Korte.
Iedereen is ook hier welkom.

12.00 uur Maaltijd voor genodigden (Kerkgangers en bezoekers kunnen ondertussen koffie drinken en iets eten bij het Proeflokaal en de abdijwinkel bezoeken)

13.15 uur Vendelgroet Sint Barbara Gilde aan de nieuwe Abt-generaal

13.30 uur Aanbieden van de Abt-generaal Quadrupel aan de nieuwe Abt-generaal

13.45 uur Serenade door Muziekvereniging Servaes aan de nieuwe Abt-generaal

14.00 uur Wandeling naar het terras van het Proeflokaal met aansluitend zingen van het Vivat- lied en proosten met de Abt-generaal Quadrupel door alle Norbertijnen.

15.00 uur Norbertijnen gaan verder naar Sint Catharinadal

Introductiefeest gaat verder met abdijbier-nieuwigheden, muziek en eten.

21.00 uur Afsluiting

Meer informatie via: voorzitter Berne Abdijbier Henry van Boxmeer, 06-53221249 of Abt Denis Hendrickx via info@abdijvanberne.n

Reacties   
+1 #2 rien de visser 13-07-2018 11:41
...Vast en zeker zullen ze na lang vergaderen uitkomen bij de alcoholvrije Berne Broeder die zoals vanouds het werk zal moeten doen!
Citeer
+1 #1 rien de visser 12-07-2018 15:21
'...wonderlijk voor onze oogen...' (uit psalm 118, vers 23) dat de abdij inmiddels met dubbel-dubbel-bier van zelfs 10,5 % en een orde van vrijwilligers als hoofdsponsors het hoofd boven water moet zien te houden, en de norbertinessen in Oosterhout zelfs met wijn van een nog hoger alcoholpercentage. En dat terwijl de geestelijkheid een eeuw geleden zich uit de naad preekte om alcohol-minnend Nederland droog te leggen en ook het Heeswijks gilde het loodje moest leggen. Misschien daarom geen vendelgroet van het Heeswijks Willebrodusgilde bij de inzegening van de zwaar-alcoholische Abt-Generaal Quadrupel? Andere tijden... Maar god weet, vergadert het Generaal Kapittel ook weer over alcoholverslaving:-)
Citeer
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen