Dorpsnieuws

ons welzijn 1Inwoners van Heeswijk, Dinther en Loosbroek krijgen vanaf hun 75e verjaardag om de twee jaar bezoek van een vrijwilliger van de Bezoekdienst Oud en Wijs van ONS welzijn. Tenminste, als ze dat willen; ze mogen ook nee zeggen.
Oud en Wijs komt niet alleen voor een gezellig praatje, maar brengt ook een map vol informatie mee. De vrijwilliger neemt de informatie over wonen, zorg en welzijnsvoorzieningen met de mensen door. Indien gewenst laat hij folders achter. Op deze persoonlijke manier worden 75-plussers in ongeveer een uur bijgepraat over allerlei zaken die voor hen van belang zijn.
Omdat er steeds meer ouderen komen en omdat er af en toe vrijwilligers stoppen, is de bezoekdienst Oud en Wijs op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Mensen die het leuk vinden om gemiddeld een keer per twee weken een oudere zo’n informatief bezoek te brengen, kunnen voor meer informatie en om zich als vrijwilliger aan te melden contact terecht bij ONS welzijn.
Dat kan op telefoonnummer 088-374 25 25, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur en op het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Doorgroeien
ONS welzijn stuurt elke vrijwilliger van Oud en Wijs gemiddeld een keer in de twee weken een adres van een oudere die bezocht moet worden. De vrijwilliger kan zelf met de betreffende oudere afspreken of het bezoek voor of na de middag of ’s avonds is. Als hij tijdens een bezoek problemen tegenkomt, kan hij terugvallen op ONS welzijn. Een sociaal werker zal vervolgens samen met de oudere bekijken hoe het probleem aangepakt kan worden.
 
De vrijwilligers van Oud en Wijs krijgen van ONS welzijn de nodige ondersteuning. Behalve een map vol informatie biedt een sociaal werker ook bijscholing als dat nodig is; op het gebied van wonen, zorg en welzijn verandert er immers voortdurend van alles.
Voor vrijwilligers die dat willen is er de mogelijkheid om door te groeien naar vrijwillige ouderenadviseur. In die functie kunnen zij ouderen adviseren bij het maken van keuzes, helpen met het invullen van formulieren en ondersteunen in de contacten met instellingen en organisaties.
 
Administratief talent
Behalve vrijwilligers die ouderen bezoeken, is ONS welzijn ook op zoek naar iemand met administratief talent, die de vrijwillige coördinator van Oud en Wijs ondersteunt. Een keer in de twee weken worden de adressen van de ouderen die bezocht moeten worden verdeeld over de bezoekvrijwiligers. Dat verdeelwerk gebeurt een keer per twee weken op een ochtend op het kantoor van ONS welzijn in Veghel. Daar komen ook de reacties van de bezoekvrijwilligers binnen en die worden verwerkt. De ene keer moet extra informatie verstuurd worden, een andere keer moet een sociaal werker ingeschakeld worden om naar een oudere te gaan. Er wordt ook bijgehouden hoeveel bezoeken er worden afgelegd en welke informatie er wordt verstrekt.
Zoals alle vrijwilligers van ONS welzijn kunnen ook de vrijwilligers van Oud en Wijs de gemaakte onkosten declareren. ONS welzijn heeft voor hen ook een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten en ieder jaar is er een gezellige bijeenkomst. Veelgehoorde reacties van de vrijwilligers van Oud en Wijs zijn dat het gezellig werk is en dat zij zelf veel opsteken over alle voorzieningen, instanties en regelingen die er zijn.
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen