Dorpsnieuws

thumb Bevolkingsonderzoek borstkankerOp 7 mei a.s. start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Heeswijk- Dinther. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing.
Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.
Voor wie?
Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2018 de vrouwen geboren in de jaren 1943 tot en met 1968. Vrouwen uit Heeswijk- Dinther met de postcodes 5471, 5472 en 5473 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.
 
Waar staat het onderzoekscentrum?
 
Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 7 mei op het parkeerterrein van sportpark Balledonk, Droevendaal, 5473 BH in Heeswijk- Dinther. Daar staat het tot begin/medio juni 2018. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Liempde.
Waarom deelnemen?
Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.
 
Hoe gaat het onderzoek?
 
Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.
 
Resultaten vorige ronde
 
Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Heeswijk- Dinther succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Heeswijk- Dinther 86,6%. Dit betekent dat er 1.293 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 40 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.
 
Meer informatie
 
Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer
088 00 01 330.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl.
Plaats reactie