Dorpsnieuws

Bernheze logoDe wijzigingen op een rij. De ophaaldagen (en tijden) veranderen
Gft-afval wordt gratis. Restafval wordt iets duurder
Vernieuwde afval app. Strengere controle PMD

U kunt uw gft-afvalcontainer omwisselen voor een grotere
In 2018 afvalinzameling op andere dagen en tijden
We hebben het inzamelschema veranderd. De kans is groot dat we op andere dagen en tijden bij u het afval inzamelen.
Wilt u weten wanneer? Download de vernieuwde Afvalwijzer app voor actuele informatie. Zorg er ook voor dat het afval op tijd aan de straat staat. We starten om 7.30 uur al met inzamelen.
Vernieuwde afval app
De mogelijkheden van de app zijn uitgebreid. Zo kunt u voortaan via de app ook een melding doen. Maak daar gebruik van als bijvoorbeeld uw afval niet is opgehaald of als uw container of chip kapot is.
• Zoek de Afvalwijzer app op in de appstore van uw smartphone of tablet.
• Download de Afvalwijzer app.
• Vul de postcode en het huisnummer in van uw adres.
• Zet eventueel notificaties aan. U ontvangt dan een bericht als u uw afval buiten moet zetten.
Gebruikt u de Afvalstoffendienst app, schakel dan over op de Afvalwijzer app. De Afvalstoffendienst app is vanaf 1 januari 2018 niet meer actueel.
Gft-afval wordt gratis
Het aanbieden van gft-afval in de container en tuinafval bij de groendepots is voortaan gratis. Restafval wordt iets duurder.
Strenger bij vervuiling PMD
Wist u dat landbouwfolie, hand plastic (zoals oud speelgoed) en piepschuim niet in de PMD-zak mogen? We kunnen hard plastic niet recyclen, daarom controleren we strenger. Als er afval in de PMD-zak zit dat er niet thuishoort, nemen we deze bij de inzameling niet meer mee. Dat geldt ook voor PMD dat niet in de juiste zak zit. U kunt de speciale PMD-zaken gratis in de supermarkt krijgen. Is uw afval niet opgehaald, haal het dan weer binnen en zorg ervoor dat het op de juiste manier wordt gescheiden. Raadpleeg de Afvalwijzer of onze afvalpagina voor alle scheidingsinfo.
Uw 140 liter gft-container omwisselen voor een van 240 liter
Meer gft scheiden betekent dat u meer ruimte nodig heeft in uw gft-container. U kunt uw 140 liter container omwisselen voor een container van 240 liter. Dat kost € 60,-. Als u daar gebruik van wilt maken, kunt u een melding doen in de Afvalwijzer app of bellen naar de gemeente, telefoon 14 0412.
De nieuwe Afvalkalender is er
Op de Afvalkalender ziet u wanneer de vuilniswagen bij u langskomt.
Download de Afvalwijzer app. Die vindt u in alle appstores. Vul uw postcode en huisnummer in en stel in dat u notificaties wilt ontvangen. Zo krijgt u een berichtje als we het afval komen inzamelen.
Print de Afvalkalender uit. U kunt de Afvalkalender als pdf downloaden via www.mijnafvalwijzer.nl.  Vul uw postcode en huisnummer in. Kijk regelmatig of uw Afvalkalender nog actueel is, want er kan tussentijds iets veranderen.
Lukt het niet om de app te downloaden of de Afvalkalender te printen, bel ons dan, telefoon 14 0412.
Op weg naar een afvalloos Bernheze
De focus voor afval ligt tegenwoordig op het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen: de circulaire economie. Afval zien als grondstof is goedkoper, duurzamer en milieuvriendelijker. Het resultaat is uiteindelijk een afvalloos Bernheze. Afvalloos betekent dat er geen huishoudelijk afval meer vrijkomt dat als restafval verwerkt (verbrand) moet worden.
Meer scheiden, minder betalen
Een gemiddeld gezin dat het afval goed scheidt, is volgend jaar € 27,- goedkoper uit.
Tarieven 2017 en 2018
2017 2018
gft ledigingstarief € 0,80 gratis
gft kilogramtarief € 0,10 gratis
restafval ledigingstarief € 2,- € 2,40
restafval kilogramtarief € 0,24 € 0,28
groenafvaltarief groendepot per m3 € 1,50 gratis
Plaats reactie