Weidevogels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Maar de aantallen nemen sterk af. Door goed weidevogelbeheer is hier nog veel te winnen en dat start met goede kennis.
Veel boeren en vrijwilligers zoeken actief naar nesten van weidevogels, markeren ze en brengen ze in kaart.
Zij zien vaak alleen de weidevogels en hun nesten. Het grootste deel van de broedcyclus blijft echter voor velen verborgen en juist dat is zo leuk om te observeren. Wat gebeurt er allemaal in en rond het legsel en hoe weten de ouders hun kuikens groot te brengen? Astrid Kant licht graag een tipje van deze sluier op. Om het wel en wee van onze weidevogels vast te leggen, zit Astrid al bijna dertig jaar met haar telelens in haar zelfgemaakte schuilhutten tussen de weidevogels. De vele unieke foto’s vertellen eigenlijk al het verhaal. Zij legt van zeer dichtbij het broedgedrag van de weidevogels op beeld vast en probeert hiermee de weidevogels een beschermend duwtje in de rug te geven.
Astrid Kant is een weidevogelbeschermster in hart en nieren. Dat komt tot uiting tijdens haar vele lezingen en haar fraaie boek getiteld "Weidevogels". Laten we hopen dat dit een inspiratiebron voor velen zal zijn en de drempel verlaagt om deze oer-Hollandse vogels de bescherming te geven die ze verdienen. Het gaat onze weidevogels momenteel niet voor de wind, zoals onze eigen weidevogelgroep Bernheze ook in het afgelopen jaar weer ondervond. Astrid vindt het daarom belangrijk in haar lezingen de bescherming veel aandacht te schenken.
Weidevogelkuikens Kuikenbescherming neemt naast nestbescherming, de belangrijkste, maar tevens ook de moeilijkste plaats in. De achteruitgang van de weidevogels wordt voornamelijk veroorzaakt door het feit dat er te weinig kuikens grootkomen. In deze lezing leert u niet alleen de verschillende weidevogelkuikens herkennen, maar vooral hun verschillen in levenswijze. Als je begrijpt hoe ze (over)leven, wordt kuikenbescherming een stuk eenvoudiger. Het is echt mogelijk moderne landbouw te combineren met kuikenbescherming!
27 februari om 20.00 uur in Cultureel Centrum Servaes
U bent van harte welkom !
Duur van de lezing: ca 2 uur (incl. 15 min. pauze).
Entree gratis.