Dorpsnieuws

thumb rupsenplaagDe buxusmot rukt weer op in Brabant. De heggen worden kaalgevreten en dat zorgt voor heel wat overlast. De rupsen van de buxusmot worden momenteel al in veel tuinen van Bernheze aangetroffen.

Deze rupsen eten de bladeren van de buxus op waardoor de buxusplanten er op vrij korte tijd een heel stuk kaler en bruiner uit zien. Om kaalvraat te voorkomen is het dan ook belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met bestrijdingsmiddelen tegen buxusmottenrups. Een snelle behandeling is van groot belang om de vraatschade of verdere uitbreiding te beperken.

Plaag
De rups van de buxusmot leeft van de buxus (Buxus sempervirens), die voor de meeste dieren, inclusief mensen, giftig is. De buxusmot legt de eieren in de bladeren van de plant, waarop de rupsen zich van binnenuit een weg vreten naar buiten. Daardoor is het vaak pas te laat te zien dat de struik een plaag heeft. De struik kan door vraat alle bladeren verliezen. De buxusmot vormt zo een bedreiging voor de buxus. De buxusmot kan ook voorkomen op de zwarte moerbeiboom.

Bestrijding

Bij een beperkte aantasting kan men de rupsen en poppen met de hand verwijderen en de spinsels wegknippen. Ernstig aangetaste planten kan men het beste bij de grond afknippen, waarna de verwijderde planten in een afgesloten zak of container moeten worden afgevoerd. Chemische bestrijdingsmiddelen die vermeld worden zijn middelen op basis van piperonylbutoxide en pyrethrinen. Er is echter nog weinig informatie beschikbaar over de bestrijding van de buxusmot en het is daarom nog niet bekend in hoeverre deze middelen de buxusmot afdoende bestrijden.Bron: mooibernhezekrant

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen