Dorpsnieuws

170423-PK-Romeinen op_Landgoed_Heeswijk-VIERKANT-9Deze week staat de rijke geschiedenis van de Romeinse tijd centraal.Samen met Stichting Romeinse Limes Nederland en talloze organisaties en verenigingen stelt RomeinenNU, promotiebureau voor Romeinse geschiedenis, het thema - wie als inwoner van de Lage Landen Romein kon zijn - centraal.
 
Bij kasteel Heeswijk zijn in 2010 restanten van een boerderij uit die tijd terug gevonden.
 
Na een introductie van Luc Eekhout gaf Rien de Visser er een lezing over in de kapel van het kasteel.Het kasteel heeft dus in de buurt een bewoner als voorganger gehad in de vorm van een boerderij. Een boerderij die zo groot was dat hij meer koeien kon bergen dan indertijd de Looz Corswaremhoeve. Hij moet toen zeker op een donk zijn gelegen zo vlak tegen de Aa, terwijl het kasteel later op ijzeroer is gebouwd, welke hier volop langs de Aa te vinden was.
 
De vondsten van de boerderij zijn tijdelijk in een vitrine van het kasteel gelegd. Na de lezing werden buiten de foto’s afkomstig van het prehistorisch dorp in Eindhoven bekeken. Ze gaven een beeld van die tijd aan.Daarna werd de plek bezocht waar eens die boerderij stond. Een publicatiebord langs het fietspad daar geeft er enige uitleg over.
 
 
Foto’s en tekst: Peter Kriele
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen