Dorpsnieuws

Derwisj danseres“Dansen in de kerk”
Op donderdag 16 maart om 20.00u geeft Karen Reddering een workshop Derwisj dansen in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther.
Derwisjdans is een werveldans die afkomstig uit de traditie van het soefisme.
Dansende derwisjen draaien om de as en geven zo beeldend uitdrukking aan de mystieke weg : de ommekeer, terug naar verbondenheid met ons zelf.
Karen Reddering is aangesloten bij de “Sisters of Shams”. Dit gezelschap van vrouwelijke dansende derwisjen biedt gelegenheid de derwisjdans zelf te beleven door het geven van derwisjdanslessen. De avond biedt gedichten, een demonstratie, uitleg en het zelf ervaren door middel van een geleide meditatie. Er is live muziek van Cor Roeven op ney (turkse rietfluit) en framedrum
.
De workshop begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree is € 10,= (inclusief koffie/thee). Aanmelden vooraf is zeer gewenst in verband met de beschikbare (dans-)ruimte. Reserveren kan via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Soefisme
Soefisme is de mystieke vorm van de islam. Kenmerkend voor mystiek is dat het de religies overstijgt en in wezen alle vormen van een hogere macht dienen omarmt. Soefisme is ingebed in de islamitische traditie, en maakt gebruik van islamitische gebeden en gebruiken. Ware soefies beperken echter anderen niet. In wezen gaat het namelijk niet om de vorm, maar om de inhoud: een zuiver ware intentie. Wie kan voor een ander bepalen hoe 'waar' die is? Aan de vorm is dat niet te zien.
Soefi of derwisj is in wezen eenieder die zich concentreert op het zuiveren van de ziel en het openen van het hart. Derwisj betekent 'drempel'. Een derwisj is als een drempel tussen het oude en het nieuwe, het hemelse en het aardse, het ene en het andere, nu en oneindigheid......
De derwisj die deze dans beoefent als meditatie en oefening richt alle aandacht op God als Geliefde. Door dit te doen voelt de derwisj de veiligheid van het zich geliefd weten. Daardoor wordt het gemakkelijker om zichzelf te openen als een roos. Derwisjdans verandert de gesloten grondhouding vol angst en afkeer in een open en liefdevolle levenshouding.
Het programma van de workshop begint om 20.00 uur. Het biedt de mogelijkheid deel te nemen om te horen, leren en zien en te proberen te voelen wat Derwisj dansen betekent. Er is geen kennis of ervaring nodig om mee te doen. Ieder kan kennismaken binnen zijn of haar mogelijkheden.
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen