Vrijdag 3 februari is het vierde Berne Abdijbier gebrouwen, het Witheren Wit. Het wordt een witbier dat is gebrouwen van tarwe en gerst met een alcohol percentage van 4,5%.
Afhankelijk van het vergistingsproces zal de verwachte introductie rond de aanvang van de lente zijn op zondag 19 of 26 maart. Vanaf dat moment is Witheren Wit beschikbaar voor de horeca, slijterijen, te koop in de abdijwinkel en te proeven in het Proeflokaal op de Abdij van Berne.
De naam Witheren Wit past in de lijn van de andere Berne Abdijbieren Norbertijn Blond, Prior Dubbel en Abt Tripel. De bijnaam van de Norbertijnen van de Abdij van Berne is witheren omdat ze een wit habijt dragen, dit in tegenstelling tot andere ordes die meestal bruine habijten dragen.
Het Witheren Wit wordt met 4,5% alcohol het lichtste bovengistend Berne Abdijbier. Witbier past door de frisheid en het relatief lage alcoholpercentage uitstekend bij de aankomende lente en zomer om op het horeca terras of thuis in de tuin te schenken.
Komende weken zal het Witheren Wit gisten om de gewenste alcohol te vormen en lageren om te rijpen naar een mooie smaak. Daarna zal het worden afgevuld in flesjes, worden geëtiketteerd en in dozen van 24 flesjes worden verpakt. De introductie zal weer op bijzondere wijze worden gedaan op de Abdij van Berne.