‘Resultaten behaald in het verleden geven geen garantie voor de toekomst…’ We kennen deze uitdrukking in reclamespotjes die om geld draaien. Het is waar – we weten het - en tegelijkertijd maken we toch vergelijkingen.
Als volgend jaar nu eens dezelfde vooruitgang laat zien… Het geldt voor ons privé, het geldt voor de maatschappij en met name voor onze economie. We weten echter ook dat het beter starten is met de goede ervaringen uit het afgelopen jaar. Het slechte nieuws en alle problemen van het afgelopen jaar is ons al door de jaaroverzichten breed uitgemeten. We merken dat er veel angst gegroeid is onder mensen en nog meer boosheid. Boosheid op alles en ieder want de ongenoegens en angsten die in de mens zijn, kijkt hij zelf te weinig aan. En dan wordt er afgereageerd op alles en ieder, op de overheid, op ‘Brussel’. Echter: tegenover haat en angst is slechts een fundamenteel medicijn: barmhartigheid en liefde.
We hebben een heel jaar die barmhartigheid kunnen inoefenen, en wat je ingeoefend hebt, gaat verder. We hebben niet alleen in onze bezinning, in de kerk, in thema-avonden barmhartigheid centraal gezet. Gelukkig hebben we ook de handen uit mouwen gestoken. We mogen trots zijn dat velen zich van ons inzetten voor kwetsbare mensen: diakoniegroep Lichtpunt, Schuldhulpmaatje, Zonnebloem. Veel gebeurt achter de schermen. Maar het gebeurt en dat is het belangrijkste.
We hebben het afgelopen jaar ons tevens ingezet als parochies om tot een fusie te komen rond de Abdij van Berne. Niet overal was er evenveel enthousiasme maar vandaag op 1 januari kunnen we toch zeggen dat het uur U heel dichtbij is. Binnenkort worden de handtekeningen gezet en zal de bisschop met zijn officiële decreet komen waardoor de parochie Heilige Augustinus een feit is. Die nieuwe naam is tevens een programma. Augustinus is een groot denker geweest, maar vooral een pastor, bewogen met zijn mensen overdag en ’s nachts schrijvend om het geloof een eigentijdse taal te geven. Een belangrijke uitspraak – ik heb het al vaak verteld – ‘Bemin en doe wat je wilt.’ (en wel in die volgorde..!).
We weten echter dat eenmaal gefuseerd, pas het echte werk begint: lokaal, dat wil zeggen in Dinther, in Heeswijk, in Loosbroek, in Berlicum/Middelrode, in deze kernen moet het allemaal gebeuren. Ondersteund door mensen die het geheel van één parochie in de gaten houden. We kunnen het in onze nieuwe parochie niet hebben over DE mensen, dat zijn er ongeveer 18.000 inwoners. We moeten het hebben over Ria uit die of die straat, en Jan die daar achteraf woont. Daarom is het belangrijk om heel lokaal te blijven denken en doen, maar wel de blik te houden op het bredere perspectief, de hele familie van God. Want het perspectief van gelovig mensen houdt niet op bij de grens van Berlicum/Middelrode, Loosbroek, Heeswijk en Dinther. We maken deel uit van een bisdom, dat van ’s-Hertogenbosch, van een wereldkerk en ik ben ook blij dat ik lid ben van een internationale Orde, die van de Norbertijnen. Dat is onze trots. Vanuit dat perspectief worden we ook vaak gevoed, getuige de sympathie en aandacht die velen hebben voor paus Franciscus als het morele baken van alle christenen. Het is niet niks om katholiek te mogen zijn. We mogen er best fier op zijn.
Zo staan we aan het begin van een heel nieuw jaar. Wat het jaar ons brengen zal, weten we niet. Wat wel weten zijn de waarden waarmee we de toekomst tegemoet gaan: barmhartigheid, verantwoordelijkheid voor elkaar en voor elkaars toekomst, empathie in de verschillende levensomstandigheden. Dat zijn de waarden, de daden zullen uit ons moeten komen, handelen vanuit deze waarden, steeds in antwoord op wat en wie op onze weg komen. We bidden in deze viering om Gods zegen over onze toekomst. Dat zijn Gelaat zich naar ons moge keren, want een liefdevolle blik is een grote stimulans. Wij mogen zeker zijn van die zegen van God, want Hij heeft het ons beloofd. En beloofd, blijft beloofd. Dat heeft God ons wel laten zien met Jezus. Hij heeft Hem niet laten vallen. Dus ook ons niet.
Joost Jansen- Abdij van Berne