Dorpsnieuws

ons welzijn_1Licht, geluid en kleuren zijn van invloed op hoe iemand zich voelt. Als mensen ouder worden, gaan ze licht, geluid en kleur anders waarnemen. Dit jaar hebben Ingrid Goudriaan en Jentl van der Staal daar onderzoek naar gedaan.

In het Alzheimercafé in de Blauwe Kei in Veghel komen zij op dinsdag 20 december om 19.30 uur over dit onderzoek vertellen.

Zij hebben met name onderzocht wat de invloed van licht, geluid en kleur is op mensen met dementie. De pauze wordt muzikaal opgeluisterd door een aantal leden van het shantykoor Nieuw Maaskants Peil uit Lithoijen. Hun repertoire bestaat uit zeemansliederen. Voor deze gelegenheid zingen zij liederen die passen in de kerstsfeer. Zoals altijd is het Alzheimercafé gratis toegankelijk voor iedereen die iets heeft met dementie.

herkenbaarheid

Je staat er niet bij stil, maar de kleur van een stoel kan er voor zorgen dat iemand met dementie dat voorwerp ook als stoel herkent. Ingrid Goudriaan en Jentl van der Staal hebben onderzocht welke kleur stoel de meeste herkenbaarheid én veiligheid biedt.
Ook licht en geluid kunnen ervoor zorgen dat mensen met dementie zich bijvoorbeeld beter kunnen oriënteren, gemakkelijker kunnen eten en zich veiliger kunnen bewegen. Bezoekers van het Alzheimercafé krijgen praktische tips wat zij zelf, als familielid of hulpverlener doen om met relatief eenvoudige aanpassingen het waarnemen, lezen en horen te verbeteren om daarmee de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te behouden.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen