Dorpsnieuws

illustratie 9_graafmolJe wordt gemaild. Soms gebeld. Soms ook doodgewoon aangesproken. “Frank, goed dat er hier glasvezel komt. ‘Tuurlijk. Leuke stukjes ook. Maar zeg eens: waarom die mollen?”

Kilometers kabel

Nou, er moet nogal wat kabel de grond in. In Bernheze gaat het om pakweg 13.000 adressen. Zo’n 10.000 in de kernen. Een kleine 3.000 daarbuiten. Dat betekent toch gauw 300 kilometer voedingskabel ingraven. Alleen al in de hoofdgeul. Dat zijn de ringleidingen. Die ringen worden door e-fiber aangelegd voor de stabiliteit. Preventief. Daardoor heb je nooit storing. Is er een kabelbreuk links? Dan krijg jij je signaal van rechts. Slim, he?

Ook met de hand

Dat graafwerk gebeurt natuurlijk meestal machinaal. Op kwetsbare punten ook met de hand. Want er zitten natuurlijk al veel kabels in de grond. En die willen ze niet beschadigen. Net zomin als de boomwortels. Want graaf je door die wortels heen, dan gaan bij de volgende storm alle bomen plat. E-fiber werkt met een dubbeldoel-aanpak: 1) minimale overlast tijdens het graafwerk; 2) zo weinig mogelijk schade erachteraan.

Eronderdoor

Daarom die mollen. Die doen de aanleg. Soms machinaal, soms met de hand, vaak ondergronds. Met grondboringen. Bij boomwortels. Of in je voortuin. Of je oprit. Want je wilt natuurlijk wel glasvezel, maar je wilt niet dat ze je tuin helemaal overhoop graven. Dus schieten ze jouw kabel eronderdoor. Waarom? Daarom! Snappie?

tekst:     frank van den dungen

mollen: www.sarahlinde.nl 

Reactie? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bestel nu je pakket bij TriNed: www.TriNed.nl 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen