Dorpsnieuws

VluchtelingenwerkOp woensdag 28 september, van 13.30 tot ongeveer 16.00 uur, houden we in Cultureel Centrum Servaes een informatiemiddag over het thema “Vluchtelingen in Bernheze”. Een thema dat de laatste tijd bijzonder hoog in de belangstelling staat.

Soms zelfs zo negatief dat het lijkt of heel Nederland tegen de komst van vluchtelingen is. Maar helaas is de realiteit in de wereld zo dat veel mensen door oorlogsgeweld, haat en armoe worden verdreven uit hun eigen woonomgeving en elders een nieuw bestaan moeten opbouwen.
Zij zoeken veiligheid en toekomst in een voor hen volkomen vreemde wereld en komen dan o.a. in Bernheze en zelfs in Heeswijk-Dinther terecht. Wij kunnen en willen onze ogen daar niet voor sluiten. Gelukkig kunnen daardoor veel van deze mensen worden opgevangen en zijn wij Nederlanders ook bereid om hieraan mee te werken.
Dit is de positieve kant van het verhaal, maar daarover wordt weinig ophef gemaakt. Zo gebeurt de huisvesting van 14 statushouders in de appartementen van de Abdij van Berne in het volste begrip en met de meeste zorg omgeven, zonder dat dit tot problemen aanleiding geeft.
Dat laatste is dan voor een groot deel te danken aan VluchtelingenWerk Bernheze. Deze organisatie spant zich met behulp van vele vrijwilligers dagelijks in om vluchtelingen en andere nieuwkomers in onze maatschappij wegwijs te maken en te helpen om hier een nieuw leven op te bouwen. Veel van wat deze hulpverleners doen en waarvoor zij beschikbaar zijn is nog onbekend.
Daarom heeft het bestuur van de KBO deze organisatie uitgenodigd om te komen vertellen over het werk dat zij doen. Annemieke Kuijpers en Sjanet Adank , de coördinatoren voor Bernheze, zullen een presentatie verzorgen. Zij zullen o.a. vertellen over:

- Begrippen als asielzoeker, vluchteling, statushouder;
- Aan welke eisen en plichten deze mensen moeten voldoen;
- Wat is de taak van de politiek;
- Wanneer komt Vluchtelingenwerk in beeld en wat is haar taak;
- Wie zijn de 14 statushouders in de Abdij van Berne en wat mogen we verwachten;
- Wat betekent gezinshereniging en wie komen daarvoor in aanmerking;
- Welke bijdrage kunnen wij leveren;
- Enz.enz.
Ook zal er veel gelegenheid zijn om vragen te stellen.
Deze bijeenkomst is bestemd voor iedere belangstellende uit Heeswijk en Dinther, in het bijzonder de leden van de KBO. Zoals gebruikelijk wordt de koffie aangeboden door de gemeente Bernheze.

Willy van der Steijn

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen