Dorpsnieuws

BernhezeDe gemeente Bernheze heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 een volledig energieneutrale gemeente te zijn. “Als gemeentelijke organisatie vinden we dat we hierin een voorbeeldfunctie hebben.

We hebben de afgelopen twee jaar dan ook al meerdere maatregelen getroffen. Daarmee zijn de eerste stappen gezet”, zegt wethouder Rien Wijdeven. Bernheze loopt daarmee in vergelijking met andere gemeentes voorop in duurzaamheid.

Ook inwoners zijn goed bezig. In de nieuwe energieagenda 2017-2020 staan meer ambitieuze maatregelen. Samen met de Bernhezer energiecoöperatie Beco, inwoners, ondernemers, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid zet Bernheze zich in om de duurzame samenleving te realiseren. Dit moet in 2030 voor elkaar zijn.

Gemeente

De gemeentelijke organisatie heeft de afgelopen twee jaar verschillende maatregelen getroffen om nog dit jaar zelf energieneutraal te worden.

Zo zijn er zonnepanelen gelegd op de daken van de grote gemeentelijke gebouwen. Met de zonnepanelen wordt ca. 17% van de energiebehoefte van de gemeente zelf opgewekt. De overige energiebehoefte wordt ingekocht waarbij het uitsluitend gaat om 100% groene energie.

Ook heeft de gemeente als geheel een relatief hoog percentage duurzame energie (ongeveer 10%). Zeker in vergelijking met gemeenten in de regio Noordoost-Brabant presteert zij hiermee bovengemiddeld goed.

Film

Over de maatregelen die de gemeente de afgelopen jaren heeft genomen om energiebesparing te realiseren, is een videofilm gemaakt. Op de film zijn bijvoorbeeld enkele gemeentelijke gebouwen te zien die voorzien zijn van zonnepanelen.
De film is te bekijken op Youtube   https://www.youtube.com/watch?v=PRfNshYeLjk of via www.bernheze.org . 

Inwoners en bedrijven

Opvallend is ook het hoge percentage zonnepanelen op woningen: in Bernheze is dat 6,1%, ruim vier keer meer dan het landelijk gemiddelde. Bedrijven daarentegen blijven nog wat achter en verdienen meer aandacht.

Nieuwe energieagenda 2017-2020

Ondanks de goede weg die is ingeslagen zullen we nog veel inzet moeten leveren om uiteindelijk in 2030 daadwerkelijk een energieneutrale gemeente te zijn”, zegt wethouder Rien Wijdeven. De nieuwe energieagenda 2017-2020 is daarom ambitieus en heeft een focus op stevige besparing in het energieverbruik bij met name woningen en de publieke sector.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen