De historische oprijlaan van Landgoed Heeswijk, die de provinciale weg N279 verbindt met het Kasteel, krijgt een nieuw gezicht.
Met een bijdrage van de Provincie worden de entreezuilen, bruggen, bestrating en beplantingen opgeknapt.
Replica’s van de oude leeuwtjes staan straks weer op de zuilen, zichtbaar voor de passerende automobilisten en fietsers.
Deze oude hoofdoprijlaan is sinds de jaren ‘60 niet meer in gebruik. De baron koos voor de ingang aan de Gouverneursweg tussen Heeswijk en Den Bosch. De laan werd domein voor fietsers en wandelaars. Sindsdien is de laan langzaam vervallen. De pilaren zakten schuin, het metselwerk brokkelde af, een leeuw werd gestolen. De 19e-eeuwse bestrating is inmiddels zo verzakt dat zelfs een ervaren mountainbiker er niet meer aan begint. Een deel van de bomen is dood en de rododendrons overgroeien de verharding en beperken het zicht op de achterliggende natuur.
De zuilen bij de ingang zijn een rijksmonument en zullen steen voor steen gerestaureerd worden. De ontbrekende stenen worden bij een speciale fabriek apart gebakken. De bijzondere afgeronde vorm is daarbij handwerk. Op de top van elke zuil komt een replica van een leeuw met het kasteelwapen, vergelijkbaar met die op de zuilen bij de noordelijke entree.
De stenen in het landschap, de zuilen, poorten, ornamenten en bestrating zijn eigendom van het kasteel. Zij vallen onder monumentenbeheer. Het landschap zelf daarentegen is in bezit van Brabants Landschap. Deze natuurorganisatie werkt samen in dit project om het landgoed weer zijn historische karakter terug te geven.
Op de open plekken in de vier rijen eikenbomen komen nieuwe jonge eiken van het type “Heeswijk”, een in 19e eeuw door de Baron geselecteerde variëteit.
De ondergroei wordt verplaatst zodat een statig, tunnelachtige zicht op de hoofdentree van het kasteel ontstaat. De bestrating wordt over de volle lengte opgeknapt en hersteld. Het historische karakter, vooral nabij het kasteel, blijft behouden. Bij de poort naar het kasteelpark en de natuurstenen brug over de Aa-meander wordt zorgvuldig de historische patina bewaard.
Het landschapsarchitectenbureau Elings uit Heeswijk-Dinther voert de directie over dit project. Het bureau Restauratiearchitectuur BBM coördineert de restauratie van de zuilen. Het project is mogelijk gemaakt met een subsidie van € 170.000 van de Provincie.
De werkzaamheden aan de zuilen en de verhardingen beginnen na de zomervakantie, de gehele aanplant is na de winter gereed.