Dorpsnieuws

As50+ :Bernheze - Boekel - Landerd - Oss - Schijndel - Sint- Oedenrode - Uden - Veghel

As50+ gemeenten presenteren plan van aanpak opvang vluchtelingen

(Nood)opvang voor bijna 700 vluchtelingen en huisvesting voor een kleine 450 statushouders. Dat is de opdracht die de As50+ regio nog dit jaar dient te vervullen. “Een uitdagende klus waar we samen de schouders onder moeten zetten”, aldus coördinerend burgemeester Wobine Buijs van Oss.

Zij presenteert vandaag in vergadercentrum Nia Domo in Boekel het plan van aanpak.

De As50+ gemeenten hebben een gemeenschappelijke visie op de opvang van vluchtelingen. Deze rust op 6 principes: ‘uitnodigend en ruimhartig’; ‘doen wat nodig is’; ‘doen wat mogelijk is’; ‘inzetten op de menselijke kant’; ‘duurzaam inzetten’ en een ‘positieve uitstraling‘ door gemeenten.

De totaalopgave voor de As50+ gemeenten is 1289 (nood)opvangplekken en huisvesting van 757 statushouders in 2016 (hierin is een kleine achterstand van 73 voor 2015 inbegrepen). Verschillende gemeenten zijn al langer aan het werk. Over de oproep van de Commissaris van de Koning is in alle gemeenteraden gesproken. Er worden al initiatieven genomen. In Oss en Veghel zijn en komen al 600 opvangplekken, zodat een opgave van 689 noodopvangplekken overblijft. Voor 310 statushouders is huisvesting georganiseerd, zodat dit jaar nog voor 447 statushouders huisvesting nodig is.

Afgesproken is dat de As50+ gemeenten verdeeld over drie clusters de opvang en huisvesting realiseren. De verdeelsleutel is als volgt:

                                                      Cluster Aantal (nood) opvangplekken  Te huisvesten statushouders

Meierijstad (Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel) 387                                  150

Uden, Boekel en Landerd                                   322                                    80

Oss, Bernheze                                                  580                                  217

Het streven is om snel te komen tot opvanglocaties van circa 300 en mogelijk daaraan verbonden kleinere locaties met 200 plekken. Om ook op langere termijn aan de opgave te kunnen voldoen, wordt ook grootschalige opvang op één of twee locaties overwogen. Coördinerend burgemeester Wobine Buijs onderstreept de urgentie van het probleem: “Uitstel is geen optie. We zullen snel aan de slag moeten. Daarbij gaat het om meer dan opvang alleen. Het gaat ook om de menselijke maat. Zaken als draagvlak, integratie en participatie zijn erg belangrijk. We hopen deze opdracht samen met gemeenteraden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en zeker ook onze inwoners te kunnen vervullen.”

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen