Tweede Pinksterdag trok de eerste groep ‘proefkonijnen’ het wengebied van de wisenten binnen. Woensdagmiddag werd de tweede van in totaal tien proefexcursies gehouden. Het tweehonderd hectare groot wengebied ligt in het hart van natuurgebied de Maashorst en is sinds dit voorjaar het domein van een kudde wisenten, taurossen en Exmoor pony’s.
Na een korte introductie bij Natuurcentrum de Maashorst door Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling ging de groep met behulp van een GPS ontvanger op zoek naar de elf wisenten. De opgedane ervaringen tijdens de excursies worden gebruikt voor het onderzoek dat de Universiteit van Utrecht in opdracht van ARK uitvoert naar de combinatie van recreatie en wisenten. Later dit voorjaar worden ook nog proefexcursies gehouden voor ruiters, menners, fietsers en mountainbikers.
Het doel van deze proefexcursies is om de reactie van de wisenten op de aanwezigheid van publiek te meten. Per wandeling gaan, naast een ervaren excursieleider, ook een of twee vrijwilligers mee. Na afloop van de tien proefexcursies zijn de twaalf Maashorst-Rangers klaargestoomd om publieksexcursies in het gebied te gaan leiden.
Deze worden door Natuurcentrum de Maashorst georganiseerd. Volgens Leo Linnartz groeit de kudde wisenten de komende jaren tot ca. 45 dieren. Zij zorgen ervoor dat, door hun manier van begrazen, het begrazingsgebied open blijft, waardoor de biodiversiteit verder wordt vergroot.
“Je merkt nu, sinds het vertrek van de Schotse Hooglanders en schapen, dat er veel meer bloemen in het gebied staan. De schapen aten immers alle bloemknoppen op. Het wemelt van de margrieten en akkerhoornbloemen. Een schitterend gezicht”, vertelt Linnartz enthousiast.
GPS tracker
Met behulp van een GPS tracker wordt iedere vier uur gekeken waar de kudde zich precies bevindt. Na anderhalf uur lopen konden de deelnemers een glimp van de kudde opvangen. Vlakbij de Zevenhuizerweg aan de rand van een weiland zochten de dieren dekking van het bos. Doordat er in een aanpalend weiland een tweetal tractoren bezig was om gras te schudden, gedroeg de kudde zich afwachtend en nerveus en waren de wisenten minder mooi in beeld te krijgen.
“Kijk, die grote stier dat is ‘Shogun’ en is afkomstig uit Duitsland. Door hun gedrag te observeren en te filmen krijgen we straks een compleet beeld van de interactie tussen de wisenten en het publiek. De ervaring met andere kuddes leert dat wisenten en recreatie goed samen gaan. Aan de hand van het onderzoek wordt nagegaan of dat in de Maashorst ook zo is”, aldus Linnartz. Inschrijven voor de publieksexcursies naar de wisenten is vanaf medio juni voor iedereen mogelijk via www.natuurcentrumdemaashorst.nl.