Op 24 april was de feestelijke start van Tokonoot, in een volle zaal van De Toren.Toon Konings vertelde hier over het hele proces. Walnoten worden ingezameld vanuit de hele regio. Deze worden dan gedroogd waarna ze worden gekraakt en gesorteerd bij zorgboerderijen zoals de Tonnieje hoeve.
Vervolgens gaat het vruchtvlees naar de Kilsdonkse molen waar er een verfijnde olie van wordt geslagen.
Het bijproduct, de perskoek, wordt vervolgens verwerkt tot meel. Van dat meel worden door bakkerij Doomernik koekjes gebakken, maar het meel is ook los verkrijgbaar.
In de walnoot zitten ook zogenaamde tussenschotjes, deze worden ook uitgesorteerd en kunnen gebruikt worden om een bijzondere thee van te maken.
In een later stadium wordt ook een toepassing uitgewerkt voor de schalen. Deze kunnen bijvoorbeeld geperst worden tot briketten als brandbaar materiaal. Of los, als bodembedekker bij (sier)tuinen.
Een prachtige aanwinst voor en door Heeswijk Dinther met een serie bijzondere en natuurlijke producten. Meer weten? Kijk dan op www.tokonoot.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.