Dorpsnieuws

bezorgen volkel_290316_foto_michel_schamp_19Na de fusie in januari gaat Vivaan onder de naam ONS welzijn door met het aan huis bezorgen van koelverse maaltijden in de gemeenten Boekel, Uden, Veghel, Sint-Oedenrode en in Heeswijk, Dinther en Loosbroek. Met name ouderen maken veelvuldig gebruik van deze maaltijdservice,

die bedoeld is voor mensen die niet in staat zijn om hun dagelijkse warme maaltijd zelf te bereiden. De maaltijden van ONS welzijn worden een keer per week thuis bezorgd. Ze moeten in de koelkast bewaard worden en voor gebruik acht minuten verwarmd worden in de magnetronoven. Er is elke week keuze uit 75 hoofdgerechten, 10 soepen, 8 nagerechten en drie salades, maar mensen kunnen er voor kiezen om alleen hoofdgerechten te bestellen en zelfs dat hoeft niet voor elke dag. Het is mogelijk om maar een korte tijd gebruik te maken van de maaltijdservice, bijvoorbeeld tijdens een herstelperiode na een operatie of als degene die gewoonlijk kookt met vakantie is. In noodgevallen kan ONS welzijn heel snel maaltijden bezorgen, vaak zelfs nog de zelfde dag. Voor meer informatie en om zich aan te melden voor de maaltijdservice kunnen mensen contact opnemen met ONS welzijn. Dat kan telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur, telefoonnummer (0413) 745553 en via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

gezondheid

“Om voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen is een dagelijkse warme maaltijd onontbeerlijk,” zegt Carmen van den Boom, die de maaltijdservice bij ONS welzijn coördineert. “Te vaak zien we dat die warme maaltijd er bij ouderen bij inschiet. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Sommige mensen worden bijvoorbeeld minder mobiel, waardoor ze nog moeilijk boodschappen kunnen doen.


Maar ook financiële redenen kunnen een oorzaak zijn om niet elke dag te koken; nogal wat 60-plussers kunnen volgens eigen zeggen moeilijk rondkomen.” De maaltijdservice van ONS welzijn rust op drie pijlers. De eerste is gezondheid. “Voorop staat, dat de maaltijden die wij bezorgen voldoen aan de richtlijn voor goede voeding,” vervolgt Carmen van den Boom, die diëtiste is. “Onze maaltijden worden bereid in de keukens van Van Hoeckel. Daar worden de maaltijden zo samengesteld, dat ze alle voor ouderen noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. Daarnaast speelt ook de smaak van ouderen een belangrijke rol bij het samenstellen en bereiden van de maaltijden.”

goedkoop

De tweede pijler onder de maaltijdservice is de prijs. De dagelijkse warme maaltijden moeten volgens Carmen van den Boom betaalbaar zijn. Tien dagdelen per week zijn er twee koelwagens van ONS welzijn op pad om de bestelde maaltijden te bezorgen. Ieder auto wordt bemand door twee vrijwilligers, een chauffeur en een bezorger. Dankzij de inzet van deze vrijwilligers slaagt ONS welzijn erin om de prijs zo laag mogelijk te houden.
“Een hoofdgerecht kost vijf tot zes euro,” weet Carmen van den Boom, “daar kun je het zelf bijna niet meer voor maken.” Toch beseft zij maar al te goed, dat ook dit lage bedrag hoog is voor mensen die rond moeten komen van een AOW-uitkering. “Als je vijf dagen per week de goedkoopste hoofdgerechten gebruikt, kost dat toch zo’n 100 euro per maand,” rekent zij voor. “Gelukkig kunnen wij, dankzij steun van de gemeenten, mensen met een laag inkomen uit de gemeenten Uden, Veghel en Bernheze een tegemoetkoming in de kosten geven. En mensen uit Boekel kunnen wellicht financiële ondersteuning krijgen van de gemeente; wij helpen hen graag om dat uit te zoeken.”

gemakkelijk

De derde pijler is het gemak. De maaltijden worden thuisgebracht. Dat is al een groot gemak. Bovendien worden de maaltijden voor een hele week tegelijk bezorgd. “Door de speciale bereidingswijze zijn de koelversmaaltijden enkele weken houdbaar, zonder dat er conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn,” zegt Carmen van den Boom. Het feit dat er een keer per week bezorgd wordt, geeft de maaltijdgebruikers veel vrijheid. Ze hoeven maar op een ochtend of middag thuis te zijn. Bovendien kunnen ze eten wanneer dat henzelf het beste uitkomt. De maaltijden worden bewaard in de koelkast en kunnen in een magnetronoven worden verwarmd en afgegaard. Carmen van den Boom: “Op het tijdstip waarop het hen het beste uitkomt, kunnen onze maaltijdgebruikers in een minuut of tien een gezond en smakelijk warm hoofdgerecht op tafel zetten. Wie ook graag soep eet, moet daar een minuut of drie bij optellen.”

diëten

De menukaart van ONS welzijn biedt veel variatie. Iedere week kunnen de maaltijdgebruikers kiezen uit tien verschillende soepen, vijf gebonden en vijf heldere. Op de kaart staan ook drie salades, een aangename aanvulling voor veel mensen. De 75 hoofdgerechten die wekelijks besteld kunnen worden bieden een enorme variatie. Er zijn gerechten met varkensvlees, rundvlees of kippenvlees, steeds gecombineerd met aardappelen of pasta en diverse groenten. Daarnaast is er keus uit acht hoofgerechten met vis en 14 vegetarische hoofdgerechten.

Ook mensen met een dieet kunnen gebruik maken van de maaltijdservice van ONS welzijn. In de brochure die twee keer per jaar bij de maaltijden wordt bezorgd, is aangegeven welke gerechten geschikt zijn voor een natriumarm dieet of een gemalen dieet. Aan de hand van de voedingswijzers in die brochure kunnen mensen met een ander dieet zelf bepalen welke gerechten voor hen het beste zijn.

vakanties

De maaltijdservice van ONS welzijn brengt ook maaltijden bij mensen, die korte tijd niet in staat zijn om hun warme maaltijden te bereiden. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval na een operatie of als de partner die gewoonlijk kookt naar het ziekenhuis moet. Maar ook als kinderen of buren, die voor het warme eten zorgen op vakantie gaan, zitten ouderen soms zonder kok. De maaltijdservice kan in die gevallen voor enkele weken of zelfs enkele dagen maaltijden bezorgen. Als mensen drie weken tevoren doorgeven wanneer ze de maaltijden willen gebruiken, kunnen ze bestellen wat ze willen eten. Maar ook bij onverwachte calamiteiten kan er bezorgd worden, als het moet nog dezelfde dag, al kunnen mensen dan niet kiezen wat ze willen eten. ONS welzijn heeft bijna altijd wel maaltijden op voorraad om juist in deze gevallen snel te kunnen beginnen met de maaltijdservice.

vijf halen, drie betalen

Mensen die kennis willen maken met de maaltijdservice kunnen een proefpakket bestellen bij ONS welzijn. Zij krijgen dan vijf maaltijden thuis bezorgd, waarvan er twee gratis zijn. Het menu in het proefpakket wordt samengesteld door Van Hoeckel, zodat de proever een goed beeld krijgt van de maaltijden die door ONS welzijn bezorgd worden.

fotograaf Michel Schamp

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen