Louis van Paridon, Amsterdammer in Brabant en 'strijder tegen onrecht' uit Heeswijk-Dinther, is zondag 3 januari overleden. Van Paridon zou op 28 februari 94 jaar zijn geworden.
Louis van Paridon werd geboren op 28 februari 1922 in de Watergraafsmeer in Amsterdam, waar hij in de jaren vijftig furore maakt als reportagefotograaf. Voor het Persbureau van het Zuiden, de Katholieke Illustratie, dagblad De Tijd en de KRO-gids fotografeert hij beroemdheden uit de wereld van cabaret, toneel, theater en kunst en verkeert in hun kringen. Kenners roemen hem als een van de beste fotografen van de jaren ‘50 en ‘60 in Nederland.
In 1960 keert hij terug naar Heeswijk, waar hij tijdens de oorlog ondergedoken zat, en kocht er een idyllische boerderij in erbarmelijke staat: de Zandkantsehoeve. In 1987 beginnen de problemen met de bemoeienis rond Vullingsweg 2, een huisje van een bevriende bejaarde dame. Zij laat het huis na aan Van Paridon en zijn vriend Michel Teulings, terwijl er al een notariële koopakte was waarin de buurman eigenaar zou worden.
Jarenlange strijd
Van Paridon raakt in een jarenlange strijd met deze varkensboer en de gemeente over de bestemming van het pand, waarbij de boerderij wordt vernield en afbrandt. Van Paridon raakt er van overtuigd dat er complotten gevoerd worden tegen zijn persoon, met name vanuit het hoofd ruimtelijke ordening van de gemeente. Hij procedeert tegen ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke ordening en krijgt daardoor de naam van lastpak.
Ook vecht hij jarenlang voor een monumentale status voor zijn boerderij uit 1862. Toen hij te horen kreeg dat de Raad van State de boerderij die status niet gaf, gaf de toen 88-jarige Amsterdammer aan uitgestreden te zijn. Hij leefde een wat teruggetrokken bestaan met zijn vriend Michel Teulings.
Bron: B.D.