Dorpsnieuws

Taxatie klokken op Kasteel HeeswijkHet was een mooie zonnige herfstmiddag en ik fietste lekker tussen de mooi verkleurde bomen van de beukenlaan richting het Kasteel.
Onderweg was het al gezellig druk en stonden mensen stil bij de rode paddenstoelen met witte stippen, die in de beukenlaan als herfstvrucht te bewonderen waren.

Toen ik onder de kasteelpoort door liep, zag ik links van mij een gezellig druk bezocht terras. Overal waren ook leden van het orkest met hun instrumenten te zien. Meer foto's.

Restauratie en taxatie
Ik liep een beetje verdwaald rond, maar gelukkig kwam Mia Verbakel mij te hulp. Ze nam me eerst mee naar de Wapenzaal.
In de Wapenzaal werden we ontvangen door een team van vaklieden. Men kon er terecht met vragen over restauraties van klokken en barometers, reisklokken en horloges.
Ook waren er beschilderde klokken te bekijken en kon men vragen stellen over schilderrestauraties. Sommige bezoekers hadden hun klokken of barometers mee genomen, die hier door een taxateur op hun waarde werden geschat.
Verder was er ook nog de mogelijkheid om vragen te stellen over de restauratie van klokkasten.

Axel Wenstedt
Later stelde Mia mij voor aan Axel Wenstedt.
Vol enthousiasme liet hij mij enkele van de geleende muziekinstrumenten zien en vertelde hij, hoe hij samen met Jos de Hoon iedere muziekvoorstelling met zorg uitzoekt en samenstelt. Hierbij worden de in bruikleen verkregen instrumenten ook vaak ingezet.
“Iedere zondagochtend is er de komende tijd om twaalf uur een concert “, vertelt hij vol trots ”maar vaak zijn er nog bijzondere optredens tussendoor”.
In de Ridderzaal speelde vanmiddag twee maal het Kasteelorkest o.l.v. Jos de Hoon. Hij zegt: ”De kastelen, waar op een zondagmiddag dergelijke muziekstukken te horen zijn, zijn op een hand te tellen. Vanmiddag werd o.a. een symfonie van Haydn uitgevoerd die je bijna nooit hoort”.

Marie-Astrid Zeinstra
In de Salon zat het publiek diep te genieten van het spel van Marie-Astrid Zeinstra. Vervolgens kon men genieten van de sopraan Ien Bouwmans begeleid op de Broadwood vleugel door Marie-Astrid. Bovendien bracht het Sons kamerkoor ook olv Marie-Astrid Zeinstra nog een aantal prachtige nummers ten gehore.

Wat een cadeau, zo’n middag.

Foto’s en redactie José van der Heijden

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen