Judo

12012016Trainer Sanne_van_DijkeJudoka’s Sanne Verhagen, Tessie Savelkouls en Sanne van Dijke willen verder met hun coach Mark Earle, in ieder geval tot en met de Spelen van komende zomer. De drie hebben dat via een brief aan de judobond kenbaar gemaakt.

Het trio zit momenteel in het olympisch traject en wil dat afmaken met de 53-jarige hoofdcoach van Judo Topsport Eindhoven, die door de Nederlandse judobond op non-actief is gesteld.

De 53-jarige Earle is sinds 2010 hoofdcoach van Judo Topsport (JTS) Eindhoven. Dat de Engelsman daar zeven maanden voor de Spelen ‘is vrijgesteld van al zijn werkzaamheden’ heeft voor onrust gezorgd bij de judoka’s. Vanuit de judobond (JBN) is niets gecommuniceerd over de reden van de schorsing, niet naar de atleten, noch naar het bestuur van het JTS.

Verhagen baalt. Ze is herstellende van een zware blessure en net weer voorzichtig op de mat begonnen. „Ik zit nu ineens zonder coach.” De 23-jarige Bestse, die met Earle in 2014 een bronzen medaille pakte op de WK, hoopt nog op plaatsing voor de Olympische Spelen en voelt er niets voor in zo’n laat stadium nog naar een andere trainer/coach uit te wijken. Bovendien: Verhagen heeft een bijzondere klik met Earle en wil gewoon met de Engelsman door.

Van Dijke staat er net zo in. De 20-jarige judoka uit Heeswijk-Dinther maakte enkele jaren geleden als junior de stap van Judoclub Berlicum naar Eindhoven. Met de Engelsman aan haar zij boekte ze progressie en vond ze aansluiting bij de seniorentop.

De judoka’s willen tot en met de Spelen, ongeacht kwalificatie, rust in de tent. Na de zomer staan sowieso een hoop veranderingen op stapel, beseffen ze. De Nederlandse elite en de wat oudere talenten gaat vanaf dan centraal trainen in het nieuwe nationaal centrum (NTC) op Papendal.

Van Dijke weet niet goed wat ze nu met de situatie aan moet. „We zitten in een lastig parket. Ik weet niet of ik zo nog verder wil. Ik voel me machteloos. We zitten in onzekerheid en onwetendheid. Eerst komen ze met die centrale trainingen, dat besluit is al niet populair. En nou heb ik het gevoel dat ze ook nog mijn coach van me afnemen.”

Het JTS-bestuur heeft middels een e-mail aan de bond ook laten weten in ieder geval tot en met de zomer verder te willen met Earle.
De judobond doet geen mededelingen over de zaak.

Bron: E.D.

Plaats reactie