Voor de pastorie in Dinther stond jarenlang een boom: een metasequoai. Omdat deze uitheemse boom pas vanaf 1960 door stekken of zaad is vermeerderd kan hij pas na 1960 daar geplant zijn.
Helaas ging hij er de laatste jaren steeds slechter uitzien. Steeds meer dode takken liet hij zien. Er was geen houden meer aan.
Uiteindelijk legde hij vorig jaar het loodje. Het zal wel te maken hebben gehad met de grote droogte, welke te lang duurde.
Besloten werd om de boom om te zagen , maar niet tot de grond. Er werd voldoende lengte overgehouden om er nog iets van te maken. Maar wat?
Na publicatie in het parochieblad van oktober 2023 kwamen er twee ideeën naar voren. Eén ervan was om de samenvoeging van de drie voormalige parochies tot één parochie H. Augustinus uit te beelden.
Na enkele schetsen ontstond het idee om er een kaars van te maken, welke wordt gedragen door de drie geloofsgemeenschappen uit onze parochie. Maar wie zou die kaars maken?
Mari van Zutphen kwam uit bij de man, die ook de uil voor de woning aan de Heikantsedijk in Dinther had gemaakt namelijk Arjan van Hout uit Oirschot. Hij werkt niet met een hamer en beitel, maar met een kettingzaag in allerlei formaten.
Voor hem werd met medewerking van aannemersbedrijf van den Nieuwenhuijzen een kleine steiger geplaatst, zodat hij gemakkelijker kon werken. Na ruim een halve dag zagen was het kunstwerk klaar.
De kaars is behandeld tegen houtborende insecten en voorzien van enkele lagen transparante beits, zodat hij zo lang mogelijk behouden blijft. De kaars wordt gedragen door de handen van de drie geloofsgemeenschappen namelijk: Berlicum-Middelrode, Heeswijk-Dinther en Loosbroek.
Na de viering in de H. Mis van kwart voor elf in de parochiekerk op zondag 20 oktober is de kaars ingezegend door pastor Isabel van Baal.
De vlam is inmiddels voorzien van knipperende verlichting en zal branden in de donkere dagen rond de kerst.
Bij de kaars is de tekst gezet: “Een lichtje voor iedereen”
Tekst: Peter Kriele
Foto’s: Peter Kriele, Fons Jacobs en Mari van Zutphen
NB
Metasequoia glypytostroboides (Chinese moerascypres of watercypres)
de twijgen en bladeren zijn gerangschikt in tegenoverstaande paren. De kegels zijn groen bolvormig of cilindrisch aan lange stelen. Hij kan hier tot 20 m. hoog worden
Duizenden jaren geleden bedekten de metasequoai een groot deel van de aarde.
Tot 1941 was deze boom bij de geleerden alleen als fossiel overblijfsel bekend.