Redactioneel

241117 em Kruidenplankje 04Wil jij ook zo’n gezellig en heerlijk Kruidenhof-plankje maken?
We delen de recepten graag met je!
Basilicum-tijm-rozemarijn-olie
Pluk de blaadjes van een half basilicumplantje en doe ze met  400 ml biologische olijfolie in een schoon glazen flesje
Zet het flesje een week in de koelkast.
Na een week zeef je de basilicum uit de olie.
De olie doe je daarna in een pan en je voegt 8 takjes tijm en 5 takjes rozemarijn toe.
Het geheel verhit je tot 70 graden, daarna laat je de olie nog een nacht staan.
De volgende dag zeef je de kruiden uit de olie en voeg je1 eetlepel  rose peperkorrels toe.
Je laat de olie dan nog 1 week in koelkast staan, zodat de pepers lekker in de olie kunnen trekken.
En dan heb je een heerlijke olie om stokbrood in te dippen!
 
 
Rauwkostschaaltje met basilicum-tijm-rozemarijn-olie
Maak een schaaltje mooi op met:
-3 radijsjes
-5 blaadjes witlof
-4 zwarte olijven
-5 gele en rode tomaatjes
-1 eetlepel kappertjes.
Als finishing touch giet je er de heerlijke basilicum-tijm-rozemarijn-olie over heen.
 
Bloemen-botertje
Wij plukten hiervoor uit onze kruidenhof:
-een handje met bloemetjes van de ananassalie
-een klein handje met bloemetjes van de basilicum
-4 bloemetjes van de oost-indische kers
-een handvol viooltjes.
We sneden de bloemen in stukjes en mengden dit door een pakje (room)boter.
Naar smaak voegden we nog wat zout toe.
 
Kruidenbotertje
Pluk wat tijm en rozemarijn, 4 blaadjes ananassalie of 2 blaadjes gewone salie.
Haal de naalden en blaadjes van de takjes en bak de kruiden in een beetje boter.
Vermeng dit mengsel met de rest van de boter, in totaal gebruik je een half pakje (room)boter.
Voeg naar smaak nog wat zout toe.
 
Tamme kastanjesoep
Kook 400 gram geschilde tamme kastanjes 10 minuten voor.
Fruit 1 uitje in een eetlepel olijfolie in een soeppan.
Voeg na een paar minuten 2 in stukjes gesneden teentjes knoflook toe.
Bak 4 takjes verse rozemarijn en 4 takjes verse tijm en wat verse koriander mee.
Giet er na een paar minuten 1 liter tuinkruidenbouillon bij.
Voeg de voorgekookte kastanjes toe en laat de soep nog een kwartier pruttelen.
Pureer de soep.
Serveer de soep met een scheutje (plantaardige) room.
Decoreer met verse koriander, het driekleurig viooltje en met bloemetjes van de rode basilicum of de ananassalie.
Tamme kastanjes bevatten veel kalium als inhoudsstof. Kalium helpt de bloeddruk onder controle houden en kan het risico op hartaandoeningen verminderen.
Zorg er wel voor dat je niet te veel kalium binnen krijgt, dat is ook weer niet gezond. Een klein kopje van deze soep is dan ook voldoende, ook omdat hij lekker vult. Tamme kastanjes bevatten ook veel antioxidanten en vitamine C.
 
Tekst en foto's: Ester Mollema
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen