Redactioneel

241012 Opening voetveer over de Bleekloop 30Zaterdag 12 oktober werd in de ochtend het pontje over de Bleekloop nabij Sterrenwacht Halley geopend. Onder toeziend oog van bijna dertig belangstellenden maakten wethouder Rien Wijdeven, Claudi van Dijk van Waterschap Aa en Maas en Theo Brienen en Harry van der Pas namens IVN Bernheze de ‘eerste’ oversteek.

Bij aanvang werden we gastvrij ontvangen met koffie en wat lekkers bij Sterrenwacht Halley. Hierna ging het gezelschap langs de Groote Wetering naar het 700 meter verder liggende voetveer, dat in februari van dit jaar werd opgeleverd. Bij het pontje werd nog even kort gespeecht, waarna de vier als eersten de overkant bij wandelknooppunt 13 bereikten.

Klik hier voor foto's.

Wethouder Wijdeven: “Dit voetveer is een sterk voorbeeld van de mooie samenwerking van IVN Bernheze, Waterschap Aa en Maas, de gemeente en de betrokken partijen en belangen in dit gebied. De gemeente Bernheze draagt de combinatie tussen natuur en recreatie een warm hart toe. Ook zetten we sterk in op het vormen van ecologische verbindingszones.”
“Het is van belang dat mensen de natuur leren kennen van binnenuit”, aldus mede-initiatiefnemer Harry van der Pas van IVN Bernheze. “Door in een gebied te zijn herken je structuren en zie je hoe verschillende belangen in een gebied een rol spelen. De natuur vertelt ons was het nodig heeft om in stand te blijven en het brengt ons de ervaring, welke belangrijke rol de natuur heeft voor ons eigen welbevinden.”

Met een groep van twintig belangstellenden werd een wandeling van vier kilometer door de Bleeken en het Wolvenbos gemaakt. Natuurgids Theo Jacobs vertelde wat IVN Bernheze doet om de weidevogels te beschermen. “Er zijn draden gespannen met stroom erop, welke worden gevoed door zonnepanelen, om de marters en de dassen uit bepaalde delen van het gebied te houden. Wanneer het loonbedrijf in dit gebied komt wordt IVN Bernheze gewaarschuwd, er komen dan leden van de Weidevogelgroep om bijvoorbeeld kievitsnesten tijdelijk te verplaatsen. Ze gebruiken hiervoor speciale mandjes, om ze daarna weer terug te brengen, zodat de kievit zijn broedplaats terugvindt.”

Binnenkort verschijnt een speciale wandeling rondom het voetveer, die Sterrenwacht Halley verbindt met de Vinkelse Molen. Meer info is te vinden op www.ivn.nl/afdeling/bernheze/wandelen/

Tekst en foto's: IVN Bernheze

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda