Redactioneel

240914 PK Presentatie boek over de oorlog VIERKANT 4Zaterdag 14 september werd het boek van Nico van Doorn over de oorlog 1940-45 uitgereikt. Het boek gaat over de bevrijding van Heeswijk-Dinther in september 1944. Het is samengesteld uit interviews die Nico van Doorn en Henk Bronts hielden bij overlevenden en nakomelingen van hen die de oorlog hadden meegemaakt. 

Dit, naar aanleiding van de herdenking van 70 jaar bevrijding in 2014 in de Meierijsche museumboerderij. Daar was toen in samenwerking met de Heemkundekring de Wojstap een tentoonstelling over de oorlog ingericht.

Klik hier voor foto's.

Na een oproep in de Weekbladen bood Jan Janssen de Museumboerderij toen, een dagboekje over de oorlog aan. Het was het dagboekje dat zijn schoonmoeder Jo Stokkum -van Zeeland in de oorlog bijhield. Jan Janssen had het boekje geschonken nadat zijn vrouw Annie in 2013 overleden was.

De uitreiking van het boek vond plaats in de schob naast de historische boerderij. Daar kwamen ruim 60 genodigden bij elkaar om die presentatie mee te maken. Hans van Sleuwen, voorzitter van de Meierijsche museumboerderij, leidde de bijeenkomst in en vertelde onder andere dat de gemeente voor dit boek subsidie had verstrekt. Daarna kwam wethouder Marius Tielemans aan het woord. Hij sprak zijn bewondering uit voor het mooie gebouw, dat zo snel na de brand tot stand was gekomen. Hij feliciteerde de museumboerderij met de uitgifte van dit boek.

Hierna interviewde Nico van Doorn Mien en Ad Potters van Houtum over de bevrijding. Mien vertelde dat ze, als klein kind, ondanks het verbod van haar ouders, toch naar buiten was gegaan en de parachutisten had zien neerkomen en dat er zelfs één na een onfortuinlijke landing door een Duitse soldaat was neergeschoten. Ook Ad, die toen in de Schoolstraat woonde, had een bommenwerper van de Engelsen – na een vlucht uit Duitsland – zien neer storten. 

Hierna besprak Nico enkele stukken uit zijn boek “We zitten er midden in” voor. Hij dankte hierbij nog zijn dochter Veerle, die voor de eindredactie had gezorgd. Het oudste achterkleinkind van Jo van Stokkom- van Zeeland onthulde in het bijzijn van de talrijke aanwezige nazaten van haar, het boek op ludieke wijze.

Als slot bood voorzitter Hans van Sleuwen ieder een Cunera-slokske (een kruidenbitter) van de Museumboerderij aan. Daarna was er een mogelijkheid om het kijk- lees en bewaarboek te kopen, waarvoor grote belangstelling bestond en ook uitverkocht raakte.

Nabestellingen zijn mogelijk via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor € 20,- excl. verzendkosten.

Tekst en foto’s: Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda