Voor mensen die aan de slag willen met een eigen volkstuintje, organiseerde Volkstuinvereniging De Koffiestraat een Open Dag.
Tijdens deze dag was er een mogelijkheid voor een rondleiding, het krijgen van informatie, een kopje koffie of thee te drinken en het invullen van een inschrijfformulier. Verdeeld over de dag kwamen mensen even kijken, kletsen en/of hun eigen tuintje bijhouden.
De vereniging weet alles van biologisch tuinieren, gezonde groenten en fruit, en bloemen. Biologisch tuinieren is een manier waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemicaliën. Door de bodem te voeden en te verzorgen met natuurlijke middelen zoals compost, stalmest en groenbemesters, ontstaat er een gezonde en vruchtbare grond waarop planten goed kunnen groeien.
Door op deze manier groenten, fruit en bloemen te zetten krijgt men lekkerder en gezonder eten en mooiere bloemen.
De tuintjes bieden ook een aanvulling op het sociale vlak. De leden komen elkaar regelmatig in de tuin tegen en maken een praatje en kunnen overleggen hoe ze iets het beste kunnen aanpakken. Als de tuin vol staat met bloemen kan men anderen laten delen in de schoonheid hiervan.
Elk seizoen heeft zijn schoonheid in de tuin. Deze tijd van het jaar biedt veel verschillende kleuren. Van de rijpe bramen en bessen naar de druiven, appels en peren. Van de bloemen in de boontjes en tomatenplanten, naar de doorgeschoten prei, sla en andijvie.
Het laatste is niet meer om op te eten, maar kleurrijke bloemen komen naar voren die je niet ziet als je alleen in de winkel de groenten koopt. Deze planten bieden uiteindelijk nieuw zaad voor volgend jaar.
De vlinders en bijen genieten ook volop van de mogelijkheid om te eten en bestuiven daarmee meteen op hun beurt de planten. De kringloop van de natuur is goed te volgen in een volkstuin.
Natuurlijk moet men werken om de tuin te onderhouden, maar het is een mooie manier om te ontspannen, van de natuur te genieten en tevreden weer naar huis te gaan.
Tekst: Anja van Aarle
Foto's: Rien van Aarle