Redactioneel

220413 PK Omgevingsvisie29Op 13 april is in De Pas een partnerbijeenkomst gehouden over de gemeentelijke omgevingsvisie.

Uitleg
In de folder die de gemeente aan alle bezoekers verspreid heeft staat o.a. het volgende:
De eerste fase van de omgevingsvisie van Bernheze is afgesloten met een inspiratiedocument. Hierin staan de opgaven, ambities en dromen van inwoners, ondernemers, partnerorganisaties en raadsleden voor de omgevingsvisie.

De ambities zijn in vijf thema’s uitgewerkt:
1. Gezonde leefomgeving
2. Leefbare kernen
3. Klimaatbestendig en biodiversiteit
4. Vitale en duurzame landbouw en economie
5. Kwaliteit landschap en erfgoed.
Voor ieder thema moet een keuze gemaakt worden voor de toekomst. Die keuzes worden in de ontwerpfase gemaakt.
Vervolgens worden er een 12-tal uitdagingen genoemd welke op Bernheze afkomen.
Zoals Energietransitie, klimaat, wonen en biodiversiteit.

Uitnodiging
Voor deze dialoogsessie in de Pas zijn partnerorganisaties van de gemeente uitgenodigd, zoals dorpsraden, Actief burgerschap, Heemkundekringen, IVN, Woningbouwverenigingen , ZLTO en de Samenwerkende ondernemersverenigingen (SOB).
Een 60-tal belangstellenden hadden op deze uitnodiging gereageerd. Daarnaast waren er nog de deskundigen en sessiebegeleiders van de gemeente.
Als leidraad werd genomen het “Inspiratiedocument omgevingsvisie Bernheze”, dat mede op basis van de eerste dialoogsessie in november 2021 was opgesteld.
Het college van B&W heeft het document op 15 februari 2022 vastgesteld en groen licht gegeven voor het vervolgproces. Iedere bezoeker kreeg dit rapport uitgereikt.
Een duidelijke richtlijn in dit rapport was :”Waar moeten we in de gemeente Bernheze, richting 2050, rekening mee houden?”

Inleiding
Wethouder Pieter van Diepenbeek leidde deze dag in.
Tom Keek, projectmanager omgevingsvisie, gaf vervolgens uitleg over de gang van zaken en gaf verder leiding aan deze dag.
In totaal waren in de Pas negen tafels uitgezet met de kaart van Bernheze erop verdeeld in drie gebieden:
het Beekdallandschap van de Aa en Leijgraaf, de dekzandgebieden en het Peelhorstgebied.
De opdracht voor deze dag was om de volgende scenario’s uit te werken: Duurzaam Berneze, Innovatief Bernheze of Coöperatief Bernheze.
Er lagen memobriefjes op de tafels waarop je voorstellen voor een gewenste toekomst kenbaar kon maken.

Klik hier voor foto's.

Dialoogsessie
Aan iedere tafel namen zes tot zeven personen plaats.
Na enige tijd werd er van plaats verwisseld en moest er een andere tafel gekozen worden. Daarna kwam er nog een korte plaats- verwisseling. Zo kon men ook zien wat anderen op de tafels voor toekomstwensen hadden.
Tussen iedere plaatsverwisseling kon met enkele steekwoorden gereageerd worden. Daartoe kreeg men via een App verbinding met het grote scherm op het toneel.
Het steekwoord waar men het meest voor koos kwam groot in beeld op het scherm.
Woorden als “Samen” , “Enthousiasme”, “Inspiratie” waren toen te lezen, maar daarnaast na de lunchpauze ook “Kroket”, wat natuurlijk enige hilariteit veroorzaakte.

Pauze
Splitsing in groepen
Om 12.30 uur was er een korte lunchpauze. Hierna kon ieder kiezen uit een onderwerp, waar men het meeste belangstelling voor had zoals bijv. Groenstructuurplan, de Hooge Vorssel, de landbouw, infrastructuur en zorg. Daarvoor ging men weer aan de tafels met de plattegrond zitten en kon men verder discussiëren. Enkele groepen gingen naar een ander ruimte.
Zo gingen zij, die zich het meest betrokken voelden bij het Groenstructuurplan naar de “Zolder”. Esther Rutten en nog twee van haar collega’s begeleidden deze groep, waarbij de deelnemers de nodige vragen stelden en suggesties deden.

Het resultaat
De resultaten van de dialoogsessie werden verwerkt in de drie scenario’s en vormden de basis voor het gesprek in gebiedssessies met inwoners en ondernemers begin juni. De aangepaste scenario’s werden uiteindelijk beoordeeld op hun effecten op de leefomgeving, de zogenaamde Milieu-Effect-rapportage. Op basis daarvan werd in een derde dialoogsessie een voorkeursvariant ontworpen.
Het streven is dat het uiteindelijke rapport begin 2023 door de raad wordt vast gesteld.

Na afloop ging men, na nog wat nagepraat te hebben, tevreden over de inspirerende onderlinge dialoog naar huis.

 Tekst en foto’s: Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen