The Passion (De Passie) is een Nederlands evenement over het lijden en sterven van Jezus en wordt rechtstreeks op radio en televisie uitgezonden. Een verteller verbindt op dat moment het bijbels verhaal aan de actualiteit. Veel minder commercieel, maar net zo de moeite waard om naar te kijken, is de kruisweg in de kerk van Dinther.
Vanuit de Hadeejer gingen we daarom in gesprek met Norbertijn Joost Jansen.
Historie
Onder toeziend oog van naamgenoot pastoor Jansen is de kerk van Dinther tussen 1877 en 1879 gebouwd. In 1888 zijn de huidige afbeeldingen van de kruisweg aangebracht. Ze waren ter vervanging van de schilderijen die er eerder hingen. De afbeeldingen van 100 cm bij 60 cm zijn van gips en gemaakt door F. de Vriendt uit Antwerpen.
De kruisweg in Dinther
Het verhaal van de kruisweg gaat in veertien staties (afbeeldingen) over Jezus’ laatste gang. De afbeeldingen zijn 3 dimensionaal gemaakt, wat er voor zorgt dat er extra diepgang zichtbaar is.
Bij het volgen van de kruisweg, kan men er voor kiezen om alleen naar het verhaal van Jezus te kijken. Maar men kan er ook voor kiezen om het verhaal bij de afzonderlijke afbeeldingen naar de huidige tijd te brengen. Dan kan men de vraag stellen: In welk deel van de afbeelding herken ik mezelf? Hoe sta ik ten opzichte van de mensen om mij heen? Wat doet het met mij?
Door de eeuwen heen laten mensen zich leiden door het nieuws wat ze horen. Iedereen moet daarbij proberen om ‘echt’ en ‘nep’ nieuws te onderscheiden. Dat maakt dat er voor- en tegenstanders zijn. Zo ging dat ook in die tijd met Jezus. Hij bracht nieuwe verhalen en kreeg veel volgers, maar niet iedereen was er blij mee. Zoals het nu ook op de sociale media kan gebeuren; hij moest ‘gecanceld’ worden. Hij moest weg.
De vraag
Op de vraag wat de kruisweg voor Joost Jansen betekent kregen we het antwoord: ’Het intrigeert mij enorm om te zien dat iemand dit pad doorloopt. Als ik aan mijn persoonlijke ervaringen denk, dan zijn een aantal situaties herkenbaar. Ook ik heb, net als ieder ander, minder leuke dingen ervaren en kan me optrekken aan het voorbeeld van Jezus. Op de afbeeldingen komen verschillende aspecten van kwetsbaarheid naar voren en dat spreekt aan. Bijvoorbeeld: Jezus valt en staat weer op. Hij luistert naar de huilende vrouwen, ondanks dat hij zelf met zijn ellende zit.’
Boekje
Joost Jansen heeft ter ere van zijn afscheid een boekje over de kruisweg gemaakt en is bij de boekwinkel van de abdij te koop. ‘De kruisweg in de kerk van Dinther is een van de mooiste werken die ik heb gezien. Voor mij is dit verhaal steeds de kern van de zaak geweest en ik wilde na 25 jaar priesterschap iets bij de kerk achterlaten.’