Soms denk ik spontaan aan een welbekend attractiepark in Kaatsheuvel en heb ik het idee dat wij in Heeswijk-Dinther ons eigen attractiepark zijn.
Lang, heel lang geleden, reden veel inwoners van Heeswijk-Dinther via de Laverdonk naar de Kanaaldijk. Vanaf dat punt kon men richting Veghel en Den Bosch. Door de uitbreiding van Kanaaldijk Noord gaat dat niet meer en is de Hulsakker er voor in de plaats gekomen met op de rotonde een windboom.
Het klinkt als een mooi sprookje, een boom die windenergie opwekt. Deze gedachte is voor mij perfect. Echter, het verbaast mij regelmatig dat de ‘bladeren’ niet dartel in de wind meedraaien en dus (denk ik) ook geen stroom opwekken. Hoe graag ik ook zou willen, ik word er niet warm van.
Of… hoe zeg ik dat mooi? Ik mis het licht.
Voor mij is dit daarom al enige tijd de ‘Sprookjesboom’. Er komen veel mensen naar toe, het brengt een verhaal wat ik wil geloven, maar ben ook bang dat het een sprookje blijft.
Heeswijk-Dinther heeft veel andere bomen die mij, in de figuurlijke zin, licht en warmte geven.
Ik ga even langs een aantal markante bomen van ons dorp.
In de Kerkstraat staat de plataan uit 1910. Deze boom heeft aardig wat kinderen naar de Sint Servatius school zien gaan. De school staat er niet meer, maar de herinneringen blijven. Of denk aan de Raadhuisstraat, waar de Hollandse etagelinde staat. Met de bank eromheen kunnen veel verhalen worden verteld, terwijl men op zonnige dagen in de schaduw van de boom kan genieten.
Aan de Schoolstraat staat ‘De Pindullekesboom’. Deze wil ik als kunstwerk even noemen. Die stelt de samenvoeging voor van de dorpen Heeswijk, Dinther en Loosbroek.
Aan Plein 1969 staat nu een herdenkingsboom. Het is een van de vijf herdenkingsbomen in de kernen van Bernheze. Ze zijn een herinnering aan de ingrijpende coronaperiode. De herdenkingsboom is bedoeld als een plaats van bezinning en rust, maar ook als symbool voor de toekomst.
En voor wie rond kerst naar Cunera – De Bongerd gaat, wordt welkom geheten door de treurbeuk die vol met lampjes hangt. Zelfs zonder bladeren straalt deze boom.
Bij de oude ingang naar Gymnasium Bernrode staat een gele treurwilg. Menig oud-leerling zal deze boom zich herinneren. Het is een magnifieke blikvanger.
En de platanen, die voor aanvang van de herinrichting aan Plein 1969 stonden. Deze zijn verplaatst naar de rotonde aan de Heeswijkseweg en het wandelpad tussen de Laverdonk en de Hulsakker. Het zijn allemaal bomen met hun eigen verhalen.
Ik besef dat ik door het benoemen van deze paar voorbeelden de rest van de bomen in Heeswijk-Dinther te kort doe. We hebben enorm veel beeldbepalende en monumentale bomen in het dorp. Stuk voor stuk houden ze al jaren hun eigen waarde en stralen kracht uit. Ze waaien mee met de wind, ze passen zich aan de seizoenen aan. Ze leven lang en maken velen gelukkig.
Tekst Anja van Aarle
Foto’s Rien van Aarle