Redactioneel

20211105 verplaatsen ornament voor de Abdij 17 VIERKANT 17Al vele jaren stond er een steen van mergel en erop een vaas in het plantsoen van de Abdij van Berne. De steen bevat een instriptie met een bloemmotief erop. De tekst luidt: Berna ut Lucerna (Berne als een licht). Dus een ornament dat tot de Abdij behoort.

Het ornament werd nauwelijks opgemerkt, omdat er al een tijdje een haag omheen stond. Fons Jacobs kwam op het idee om het een waardiger plaats te geven op het Abdijterrein. Als plaats is gekozen het plantsoen voor het Slotje.

Maar verhuizing ervan is niet zo gemakkelijk. Fons Jacobs schat dat de steen of obelisk 180 kg. weegt, de vierkante voet 45 kg., het losse tussenstuk 20 kg. en de vaas 35 kg. Om die overplaatsing goed te regelen moest er wel wat denkwerk aan vooraf gaan.

Klik hier voor foto's.

In de fotoserie kun je zien hoe dat allemaal met de nodige mankracht (Mano van Venrooij en René v.d. Pas) en hulpstukken gegaan is. Een loader kon daarbij niet gemist worden. 

Waar het ornament vandaan komt en wanneer het daar ooit is geplaatst moet nog worden uitgezocht. Het zal waarschijnlijk gebeurd zijn met een of ander jubileum. Zo is de monumentale poort uit 1934 gebouwd ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de stichting van de Abdij van Berne.

 Tekst en foto’s: Peter Kriele

Noot
Antwoord van Theo Kennis, Abdij van Berne op mijn verzoek:
“Vanmiddag ben ik gaan kijken. Staande op de grint zag ik duidelijk het wapen van een abt. (Drie ossenkoppen) Dat is het wapen van abt Bekkers. Zijn abbatiaat begint in 1805 en duurt tot 1823”.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen