Redactioneel

20211030 EM AlleZielen 06Na drie jaar kon er dit jaar weer een Alle Zielen-avond plaats vinden. Een avond waarop er ruimte was om mensen die gemist worden te gedenken. Dat kon op een bijzondere en gepaste wijze. Oude en nieuwe rituelen werden verbonden en zo werd er voor iedereen ruimte gecreëerd om stil te staan bij het leven en de dood.

Mensen werden verbonden in verdriet én vierden het leven.

Ondanks de regen werd de avond goed bezocht. Schuifelend onder paraplu’s, maar later op de avond ook zonder paraplu’s, zochten bezoekers hun weg op het sfeervol verlichte terrein van de abdij of ze zochten een droge plek in b.v. de abdijkerk of een van de sfeervolle gebouwen daar om heen.

Klik hier voor foto's.

Er was ruimte om te herdenken door o.a. te luisteren naar muziek, te kijken naar foto’s en films, te voelen door een handmassage te ondergaan, bezig te zijn door drijflichtjes te maken, te verwonderen door teksten via de ether naar de hemel te sturen, in interactie te gaan in de theatervoorstelling en door in gesprek te gaan met vrijwilligers en medebezoekers. Nieuw dit jaar was de kinder- en de jongerenroute, een mooie en waardevolle aanvulling op het programma van 24 onderdelen waarin voor iedereen aansprekende vormen van herdenken te vinden waren.

Alle Zielen, de kunst van herdenken zal in 2023 weer georganiseerd worden.

Tekst, foto's en film: Esther Mollema

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen