Redactioneel

20210613 PK aanleg kruidentuin bij Abdij 9Een studiegroepje bestaande uit José van der Heijden, Lieke Rietvelt en Sjaak van Burken volgen een driejarige herboristen opleiding. De Abdij van Berne heeft hen de mogelijkheid geboden, om als stageproject, op het abdijterrein, een kruidentuintje aan te leggen. Het kruidentuintje komt op het grasveld voor de vlindertuin te liggen.

De bedoeling is dat de drie studenten straks ook hun kennis over kruiden met mensen uit het dorp delen. Bijvoorbeeld doormiddel van een lezing of een rondleiding. Of misschien door het maken van een seizoenthee of een andere vorm van kruiden verwerking. Zij zijn nu eerst begonnen met de aanleg van de tuin. Bij de aanleg en het onderhoud van de tuin zijn ook een groepje vrijwilligers uit Heeswijk-Dinther betrokken die samen met de drie studenten de tuin mee zullen onderhouden.

Klik hier voor foto's.

De studie die de drie aankomende herboristen volgen bestaat uit kennis over kruiden, anatomie, biologie, ecologie, historie, inhoudsstoffen en de werkzaamheid op het welzijn van de mens. Er wordt op de opleiding veel geleerd over kruiden herkennen, kweken, vermeerderen, stekken, en zaaien. Er wordt geleerd hoe ze compost kunnen maken. Maar ook komen onderwerpen als de invloed van de stand van de maan op het zaaien en oogsten ter sprake, hoe ze kruiden moeten verwerken en welke HACCP regels (Hazard, Analysis, Critical Control Points) hierbij van toepassing zijn. “Iedere lesdag ga ik weer met een rugzak vol kennis naar huis en dat voelt zo goed, ” zegt José van der Heijden. “Maar jeetje wat moeten we nog veel leren.”

“Natuurlijk is het voor ons, vanwege het coronavirus ook een raar schooljaar geweest, maar toch staan we er van te kijken hoeveel we al hebben geleerd.”

De studenten zitten in de leeftijdsgroep van 18 tot 51 jaar, waarbij José wel een uitschieter is met haar 70 jaar. Maar daar heeft ze geen enkele moeite mee. De studie boeit haar erg. José heeft voorheen, vanwege ervaring vanuit haar werk, na haar pensioen, eerst vijf jaar inwoners van de gemeente Bernheze op sociaal gebied ondersteuning geboden. Maar nu werkt ze meer vanuit haar hobby. Bovendien is de interesse in alles wat de aarde ons biedt, haar van huis uit met de paplepel ingegeven.

De studiegroep heeft voor het gebruik van het terrein een contract getekend, waarbij ze de grond minimaal drie jaar (studieduur) moeten onderhouden. Een grote uitdaging is ook dat ze geen geld voor de aanleg van de tuin hebben en alles dus zonder budget gerealiseerd zal moeten worden.

Maar dankzij de medewerking van Maarten van de Wijer van de Abdij en Fons Jacobs, die er al jaren als vrijwilliger werkt, is er al een mooi begin gemaakt.

Op het moment is de tuin in de vorm van een cirkel met zestien segmenten uitgegraven. De segmenten worden nu tijdelijk met bodembedekkers beplant. Maar Lieke, Sjaak en José zijn ook al druk bezig met een keuze te maken uit de kruiden die er straks definitief komen te staan. Kruiden die dicht bij ons als mensen staan en dus ook echt hier thuis horen. Er wordt al gezaaid, gestekt en verzameld. De bedoeling is dat de tuin zoveel mogelijk ecologisch beheerd wordt.

Omdat Lieke en Sjaak wat verder weg wonen zullen de vrijwilligers het te zijner tijd over nemen en hopelijk wordt deze tuin dan ook na drie jaar voort gezet.

Tekst: Peter Kriele
Foto’s: Peter Kriele en José van der Heijden
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen