Langenhuizen Hoveniers uit Loosbroek is in het Aa-dal in Heeswijk-Dinther op drie locaties bezig met natuurontwikkeling, het vernatten van landbouwgrond en die omvormen tot natuur.
Dat gebeurt in opdracht van de gemeente Bernheze. De provincie heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld ter compensatie voor de verbreding van de N279 in 2016, waarvoor al eerder om dezelfde reden geld is gegaan naar het Natuurgebied de Maashorst. Langenhuizen Hoveniers voert het werk tot omvorming van de betreffende percelen uit in opdracht van de eigenaren. Namelijk de gemeente Bernheze en de Parochie Heilige Augustinus. De parochie voor het perceel achter de kerk van Dinther.
Langs deze terreinen ligt al een wandelroute. Het rolstoeltoegankelijke dorps-ommetje met start bij CC Servaes. De percelen zijn na de omvorming tot natuur niet toegankelijk voor het publiek. De gronden zijn daarvoor te nat. Het werk in het Aa-dal kan niet allemaal in een keer gedaan worden. Het zal pas in mei afgerond zijn, omdat het voor inzaaien van bloemrijk gras op dit moment te nat is. Wel doet Langenhuizen nu het graafwerk en kan de beplanting ook van start gaan. Deze beplanting is een uitbreiding van de bestaande begroeiing langs het Servaespad en de poel bestaat uit een rijke variatie van inheems bosplantsoen met veel bloesem- en besdragers. De percelen worden ingezaaid met bloemrijk grasland. Het beoogde resultaat is een kleurrijke omgeving met veel biodiversteit. Een mooie omgeving voor de mensen en een rijke voedselbron van, voor en door de natuur
Aanleiding
Het plan om natuur te compenseren voor de verbreding van de N 279 kent een voorgeschiedenis van enkele jaren. Het project Natuurcompensatie N 279 anno 2016 gaat over het realiseren van nieuwe natuur in (met name) het beekdal van de Aa tussen ’s Hertogenbosch en Veghel voor een bedrag van € 1,2 miljoen. Na het besluit van de provincie om deze € 1,2 miljoen ‘vrij te maken’ zijn veel partijen en belangengroepen aan het werk gegaan.
Het betreft hier uiteindelijk niet alleen het grondgebied van de gemeente Bernheze, maar ook van de gemeenten Meierijstad, St.Michielsgestel en ‘s-Hertogenbosch, maar ook om vele grondeigenaren, zoals de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Brabants Landschap en particulieren.
Er zijn heel wat instellingen en personen bij betrokken geweest. Onderverdeeld in twee groepen namelijk
– de Projectgroep. Naast de genoemde gemeenten, de provincie en het waterschap ook het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer (SBB), het Groenontwikkelingsfonds Brabant ( GOB).
– de Klankbordgroep met onder andere de Natuurgroep Gestel, IVN Gestel, Stichting Platform Beekdal Aa, Stichting Oude Aa-dal, Laverdonk, de Rietwiel, kasteel Heeswijk, Stichting omwonenden N279 (SON 279), Houterdse dijk, Stichting Landschapsbeheer Aa-dal, VENEL-groep IVN Bernheze, de Heemkundekringen De Wojstap en Berlicum.
Meerdere doelen
Met deze natuurontwikkeling worden meerdere doelen gediend. Met de aanplant van houtwallen en bomen langs de Aa krijgt het Beekdal weer een kleinschaliger beekdallandschap terug. Met de ontwikkelingen op de percelen aan Droevendaal kan meer water uit de kern op die percelen geborgen worden bij hevige regenval. In het gebied tussen Aa-kantstraat (Avonturenbos) en het sportpark ontwikkelen we op deze manier een aaneengesloten gebied met natuurlijke kwaliteiten, zonder het oorspronkelijke (agrarische) cultuurlandschap aan te tasten. Hetzelfde geldt voor het perceel achter CC Servaes. Vanuit het Ommetje dat begint bij het knekelhuis naast het cultureel centrum kunt u in het vervolg uitkijken op dit natuurgebiedje én een aangenaam ommetje maken. Meer foto's.
Om het verschralingsproces te realiseren ( nodig voor natuurontwikkeling en biodiversiteit ) is gekozen voor het langzamere natuurlijke proces van verschraling in plaats van afschrapen en het afvoeren van de teeltlaag, omdat die enigszins vervuilde grond toch elders weer een bestemming moet krijgen. Zodat de vruchtbare grond er niet af wordt gehaald. Dus een afweging, niet alleen vanwege de kosten.
Tekst en foto’s: Peter Kriele