In ons land hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen.
Als je niet goed kunt lezen en schrijven heeft dat een grote impact op je leven. Je hebt minder zicht op je geldzaken, maar ook met formulieren invullen, moeite met boodschappen doen, verkeersborden lezen, je kinderen of kleinkinderen voorlezen. Je vindt minder snel een baan.
Toch is het heel moeilijk voor mensen om hulp te vragen, ze schamen zich en verzinnen hun hele leven al uitvluchten zoals: ’Ik ben mijn bril vergeten’, of ’Ik vul het thuis wel in’, soms vragen ze of iemand anders de tekst voorleest.
Het is zo belangrijk dat deze mensen weten dat ze niet de enigen zijn en dat er veel hulp geboden wordt waardoor ze een stuk zelfverzekerder worden.
TaalHeldenprijs 2019 - Compilatievideo TaalHelden - YouTube
Vanuit de Hadeejer zijn we daarom het gesprek aangegaan. Ons startpunt was de bibliotheek. Annika Verhallen (medewerkster van de bibliotheek): ‘Wij doen zeker wat voor laaggeletterden. We geven twee cursussen: Klik en Tik en Digisterker, om de deelnemers wegwijs te maken in de digitale wereld. Deze cursussen worden gratis aangeboden. En er is een stuurgroep voor laaggeletterdheid en een werkgroep met docenten die lesgeven vanuit het ROC, in samenwerking met Ons Welzijn.’
Bij de bibliotheek is sowieso de drempel laag, mensen kunnen er altijd terecht met vragen.
‘Ook is er een Taalpunt opgezet’. Iedere week is er dan een digitaal spreekuur.’ Iedereen met vragen over toegang tot een site en hoe dat werkt, mag aanschuiven bij het spreekuur. Dat kan mét en zónder afspraak.’
Taalpunt Bernheze (verborgen) - Noord Oost Brabantse Bibliotheken (nobb.nl)