Om vanwege de klimaatverandering ondergelopen straten te voorkomen worden er overal in het land waterbergingen aangebracht. Zo ook in Heeswijk-Dinther. De eerste ondergrondse waterberging is tot stand gekomen onder het Plein 1969.
“De firma Gebr. Van Venrooij uit Weert is eind vorige week begonnen met het uitgraven van het grasveld aan de Pastoor Maasstraat in Heeswijk… De graafwerkzaamheden zijn bedoeld voor een ondergrondse infiltratiekelder. In deze kelder wordt het regenwater uit het gebied opgevangen en geïnfiltreerd in de bodem.”
Zo begon het artikel in het Brabants Dagblad van donderdag 3 december. In de kelder die ontstaan is, zijn kunststof kratten geplaatst, die aan elkaar worden gekoppeld. Van te voren is er onder die kratten een waterdoorlaatbaar doek aangebracht, maar ook daaromheen. Met buizen wordt het regenwater vanuit het riool aangevoerd en opgeslagen en kan het vervolgens infiltreren in de bodem, maar het kan ook - bij een te grote aanwas - ondergronds via de rioolbuizen afgevoerd worden, waardoor het uiteindelijk in de Aa terecht komt. Hopelijk komen er dan ook minder problemen met de rioolwateroverstorten.
Toen men met het graafwerk bezig was zag men wel dat er vroeger een boerderij moet hebben gestaan. Zo is er ook een oude verroeste naaimachine naar boven gekomen.
Tekst en foto’s: Peter Kriele