De totstandkoming van dit e-book, waarvan slechts enkele exemplaren zijn geprint, is min of meer begonnen na de productie van twee films over de Tweede Wereldoorlog. Te weten “De ondergrondse Vergeet niet” en de documentaire “De Schakel”, welke de Stichting Regio Filmproducties, met als voorzitter Ton Lunenburg in 2017, tot stand heeft gebracht.
Daarna is er op verzoek van de Stichting door Jos Korsten ook een lespakket samen gesteld voor de leerlingen van groep 7/8 van de basisscholen. Hij gebruikte daarvoor de twee hiervoor vernoemde films. De gemeente heeft dit lespakket vervolgens uitgereikt aan de verschillende basisscholen.
Vandaaruit is ook dit boek ontstaan. Dankzij de inzet van de Hadeejer, de Mooi Bernhezer, de Heemkundekringen, de basisscholen en de gemeente Bernheze is het, ondanks de Coronacrisis, met het nodige overleg via internet, gelukt.
Nabestaanden en overlevenden van de oorlog hebben vervolgens verhalen verteld en die zijn in dit boek opgetekend, samen met gedichten en werkstukjes van de kinderen van de basissscholen. Zo zijn er bijdragen van Piet Hanegraaf, Joop Thuring, Jeanne Hoevenaars en Jan van Gemert. Natuurlijk staan er ook veel historische foto’s in. Het boek omvat 113 bladzijden.
De aanbieding vond plaats bij het monument ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Heesch. Overigens heeft het monument, in 2013 opgericht, een lichte onderhoudsbeurt gehad, zodat alle namen en teksten weer goed leesbaar zijn. Ton Lunenburg lichtte het een en ander toe en herhaalde zoals tijdens het hele project zo vaak is uitgesproken: “Deze verhalen mogen nooit worden vergeten en dienen te worden doorverteld.”
Namens de gemeente was burgemeester Marieke Moorman aanwezig. Zij vond het belangrijk dat dit initiatief tot stand is gekomen en was vol bewondering voor de uitgave van dit boek en bedankte iedereen die eraan heeft meegewerkt. De jeugd, die met internet is opgegroeid, kan er nu dankbaar gebruik van maken. Zo kunnen ze lezen hoe het is om een kind in oorlogstijd te zijn.
Vervolgens reikte Ton Lunenburg aan Elly van Kaathoven-van Herpen en Petra van Herpen – als nabestaanden van slachtoffers uit deTweede Wereldoorlog – het geprinte boek uit.
Het boek is te downloaden via www.regiofilmproducties.nl
Foto’s en tekst: Peter Kriele