Een prachtige zonnige winterdag nodigt uit om op pad te gaan. Een wandeling langs de Leijgraaf, vlak bij de Kersouwe, levert een bijzondere ontmoeting op.
We zijn verbaasd dat er in de akkers naast de Leijgraaf zoveel gele vlaggetjes staan en even verderop zijn er allemaal roze piketpaaltjes neergezet.
Zouden ze hier een weg gaan aanleggen, want daar lijkt het op. Maar tussen de knotwilgen door zien we ook een grote graafmachine bezig om bergen zand te verplaatsen. We lopen er naar toe en daar komt al een van de werkmensen ons tegemoet.
Hij vertelt ons dat de gekanaliseerde Leijgraaf hier weer brede uitlopende oevers moet krijgen. Maar voordat Waterschap Aa en Maas deze opdracht kan geven, moet de grond met speciale detectors worden onderzocht naar oorlogsrestanten. In de Tweede Wereldoorlog is hier namelijk veel gevochten.
Normaal kunnen deze detectors tot vijf meter onder de grond metalen waarnemen. Helaas loopt er in dit deel een gasleiding die de detector misleidt. Nu moet er steeds een strook van een paar meter breed door de graafmachine worden afgegraven en daar wordt de grond dan geïnspecteerd en direct daarna weer dichtgegooid. De vondsten van deze dag waren vooral heel veel roestige spijkers, maar ook een deel van een Duitse handgranaat.
De gele vlaggetjes stonden op de plek waar een vermoeden is dat het een archeologische waarde heeft en moet dan ook eerst door archeologen onderzocht worden.
Dan pas kunnen ze aan de slag om de oevers weer hun natuurlijke vorm terug te geven.
En Maria waakt over de velden!
Tekst en foto’s: Ine Zonneveld