Redactioneel

200129 rva energie15De Energieweverij hield op 29 januari een inspiratieavond in Gymnasium Bernrode. Hiervoor was een uitdagend programma opgezet. Omdat het programma vroeg zou starten werd iedereen ontvangen met soep en broodjes.

Hierbij werd al een indirecte introductie naar de discussie van de avond gemaakt, door het gebruik van gerecycled en te recyclen materiaal, zoals wegwerplepels van mais bij de beker soep.

Om zes uur was de openingsspeech, waarna drie commissies konden vertellen wat ze in 2019 hadden bereikt. Werkgroep ‘Duurzaam Verduurzamen’, vertelde over het meer werken met producten die al duurzaam zijn. Een voorbeeld dat werd genoemd was het werken met isolatiemateriaal op basis van katoen, door het hergebruiken van oude spijkerbroeken. De werkgroep ‘Thermografische scan’ liet met behulp van beelden op het scherm zien hoe men een scan van een huis kon maken om te zien waar een mogelijk warmtelek zit. Dit om zo nog beter te kunnen bepalen waar extra en/of aangepaste isolatie zou kunnen helpen, om meer verantwoord met energie om te gaan. Als derde kwam de werkgroep ‘Bernheze Beter Bereiken’ aan het woord. Ze vertelde onder andere dat ze op verschillende manieren hebben gekeken hoe ze mensen van alle leeftijden kunnen bereiken in de discussie over verduurzaming.

Meer foto's.

Na het terug kijken op 2019 werd op enerverende manier een debat gestart, waarin met behulp van tien stellingen de aanwezigen werden uitgedaagd om meningen te delen. Maar ook om ideeën te opperen en argumenten uit te spreken waarom de stelling wel - of juist niet – zou kunnen werken. Het debat werd als in het ‘Lagerhuis’ uitgevoerd, waarbij de groep in tweeën was gesplitst en men letterlijk tegenover elkaar zat. Net als ook in het ‘Lagerhuis’ mocht men door middel van roepen en stampvoeten laten horen hoe men over de uitspraken dacht. Door het aanhoren van de argumenten konden de mensen van gedachten veranderen, waarbij ze uiteindelijk ook letterlijk van positie in de ruimte konden veranderen.

Aan het debat werd ook een prijs gekoppeld voor de twee beste deelnemers. Zaken waar de jury bijvoorbeeld naar keek was betrokkenheid, goede begrijpbare argumentatie en luisteren naar de achterliggende reden.

Tenslotte werd een aantal antwoorden op vijf vragen snel geïnventariseerd. Het ging om de volgende vragen: Wat doen we goed? Waar moeten we naar toe? Waar moeten we mee stoppen? Wat zijn onze waarden? Waar kunnen we nog in groeien?

Gedurende het programma werden de uitgesproken argumenten en ideeën genoteerd, waardoor deze avond in een korte tijd enorm veel nieuwe handvatten verschafte aan De Energieweverij om weer verder plannen te kunnen maken rondom duurzaamheid.

Niet alleen BECO was deze avond actief aanwezig. Ook werd bij de afronding een moment ingelast om ‘Green Hybrids’ de kans te geven om meer te vertellen over de ‘Windwokkel TM’. Ze lieten zien hoe, op een andere manier dan de vertrouwde windmolen, windenergie kan worden gewonnen als ondersteuning om energieneutraal te kunnen wonen.

De avond was voorbij gevlogen en gaf menigeen een hoop nieuwe energie om weer verder na te denken over verduurzamen.

Tekst: Anja van Aarle
Foto's: Rien van Aarle

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen