Redactioneel

191106 rva juinders10In een eerder artikel schreven we over het stoppen van De Zwetsavond. Maar, wat is er gebeurd sinds de eerste Zwetsavond in 1980 plaats vond? Meer foto's.

Jan Linders, Gerrie van den Broek en Rien van der Pas vormden de organisatie van het eerste uur en nu nog waren Gerrie en Rien niet weg te denken.

Ook Peter Smulders en Agnes van de Ven zijn later bij de commissie (zoals ze zichzelf noemen) aangesloten en niet meer weg te denken.

Voor velen was Gerrie van den Broek naar buiten toe het meest zichtbaar. Hij ging het hele jaar door op pad voor oud en nieuw talent, met maar een doel: een nieuw avondvullend programma tijdens De Zwetsavond. Daarnaast praatte hij ontelbare avonden de acts aan elkaar.

De Zwetsavond heeft 36 keer kunnen plaatsvinden door mee te groeien in de tijd. In al die jaren is de organiserende commissie nagenoeg gelijk gebleven.
De commissie stond voor de organisatie en het netjes afronden van De Zwetsavond. Dit betekende in de beginjaren dat ook de dag erna alles weer moest worden opgeruimd. Daarvoor ging men dan zondag vroeg in de ochtend aan de slag. Dat kon na zo’n gezellige avond er voor, wel eens ‘zeer’ doen. Onder de noemer van ‘gedeelde smart is halve smart’, heeft de commissie daar veel lol aan beleefd.

Het door de tonpraters bespreekbaar maken van de dorpspolitiek werd anders, nadat gemeente Heeswijk-Dinther opging in gemeente Bernheze. Voor veel mensen werd de gemeentelijke politiek minder herkenbaar. De onderwerpen werden daardoor meer algemeen of het ging vaker over dingen die in huiselijke sfeer gebeurden. Alhoewel ook de plaatselijke kroegen een mooi decor waren om iets spannends te laten gebeuren.

De geluidstechniek veranderde mee. De oudere jongeren onder ons kennen nog de charmes van cassettebandjes. Daar werd in het begin nog mee gewerkt met alle beperkingen die daar bij konden horen. De schuifpanelen en het rondzingen van het geluid via de microfoon brengen genoeg herinneringen naar boven. Er kon van alles gebeuren, maar de show ging gewoon door.
Het digitale tijdperk had ook bij De Zwetsavond zijn intrede gedaan, wat een veel betere kwaliteit in geluid kon bieden.

De eerste optredens waren in Zaal Jan van Erp, later werd dit De Speelman en sinds 2010 werd De Zwetsavond in De Toren georganiseerd.
In het begin wisselden de bloaskapellen De Heikneuters en De Kornuiten elkaar af om de avond muzikaal op te luisteren. De laatste 21 jaar gebeurde dat alleen nog maar door de kapel van De Juinders.
Met een willekeurige greep uit de lange lijst van tonpraters komen namen naar voren als die van Henk Habraken, Ad Donkers, Mathieu Bosch, Marcel van Herpen, Peter van Daal, René van de Veerdonk, Tom Korsten, Rien van Esch, Sjan van Zoggel en Sabine van Lamoen.

Het college van B&W werd ook jaarlijks uitgenodigd om van De Zwetsavond te komen genieten. Vanuit de gemeente kwam altijd een correcte reactie om te laten weten of ze gehoor konden geven aan de uitnodiging.

De Zwetsavond werd voor een aantal tonpraters steeds vaker een ‘try-out in intieme sfeer’ ter voorbereiding van de Pronkzitting, die voorafgaand aan het carnaval plaats vindt.

Tekst: Anja van Aarle

Foto's: Privébezit van De Juinders

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen