Wie met de Fluisterboot mee gaat, ziet Heeswijk-Dinther vanuit een heel andere invalshoek. Als meevarende bezoeker kan men genieten van de schoonheid van de natuur en kan men meer te weten komen van de rijke historie van -ware het ooit- twee verschillende dorpen.
Men kan genieten van een aantal ‘parels’ welke Heeswijk-Dinther rijk is.
Vanaf Kasteel Heeswijk gaat de boot onder de brug door van de Baron van Den Bogaerdelaan. Vanuit de boot, met de naam ‘De Watervlucht’, wordt gedurende de vaart enthousiast uitgelegd wat het kenmerkende is van een coulisselandschap. Er wordt verteld over de historisch gegroeide grens met Schijndel en de mate waarin de Aa en de Zuid-Willemsvaart daarin een rol hebben gespeeld. Natuurlijk wordt er uitleg geboden over de link tussen de naam van de boot en de Kilsdonkse Molen. De Aa is een zogenoemd regenriviertje dat ontspringt in de Peel bij Meijel in Limburg. Heb je ooit gedacht dat de Aa een belangrijke verkeersader was tussen Helmond en Den Bosch?
De tweede brug is bij de AA-Brugstraat. De natuur rondom de Aa biedt een dagelijks wisselend decor. Gedurende de hele vaart is er een grote diversiteit aan planten en dieren te spotten. Planten en dieren laten allemaal op hun eigen manier sporen na en de gids kan hier veel over vertellen. Omdat de boot vaart van 1 april tot en met 31 oktober brengen de afwisselende seizoenen ook hun kleur aan het geheel. Het uitzicht blijft veranderen. Dat zorgt ervoor dat men niet snel ‘alles heeft gezien’ en blijft de route keer op keer boeien.
De Avensteinstraat ligt over de derde brug. Tijdens de tocht wordt er verteld over de rij van voorname adellijke huizen langs de Aa, waarvan 5 in Heeswijk en Dinther. Hiervan kunnen we nog het Kasteel van Heeswijk en Huize Zwanenburg zien. Daartussen lagen ooit Ridderhof ten Bogaerde, Kasteel Avesteijn en Het Geburght. Andere ‘parels’ waarover wordt verteld is onder andere de kerk van Heeswijk, de kerk van Dinther, het Aa-dal en de Kilsdonkse Molen.
Als laatste gaat de boot onder de ‘Bimdse Brug’. Dit is de brug van de ontsluitingsweg van Dinther naar de Zuid-Willemsvaart. Na een tocht van iets minder dan anderhalf uur komt men behouden aan bij de Kilsdonkse Molen. De vaarbekwame schipper zorgt, met groot gemak, dat de boot wordt gedraaid om weer retour naar het kasteel te gaan. ‘Wie gaat er mee?’
Met dank aan verschillende sponsors en een niet te onderschatten doorzettingsvermogen van de vrijwilligers, heeft het bestaansrecht van de fluisterboot in de afgelopen jaren deze geweldige vorm gekregen. Het project brengt historie en heden bij elkaar. Het zorgt voor balans in de drukte van de dag. En ondanks dat men de straatbeelden heel goed in het hoofd kan hebben, raken mensen op het water soms verward en moeten ze even nadenken over de plek waar men op dat moment vaart.
Tot slot een figuurlijke brug naar de nog komende activiteit: Het VerhAal. Het is een Literair festival langs de Aa op zaterdag 17 augustus en zondag 18 augustus 2019. Hiervoor is een route gepland tussen de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther en het oude Raadhuis in Veghel. Het is een fiets-, wandel- en vaarroute. Het VerhAal brengt natuur en cultuur samen in het Aa-dal tussen Veghel en Heeswijk-Dinther. Er is een traject van zes kilometer langs de Aa, waar de men wordt verrast met beeldende kunst, verhalen, poëzie, dans, fotografie en muziek. Alle optredens en locaties zijn gratis toegankelijk!
‘Er is veel te doen op-, langs- en in de Aa. Komt dat zien.’
Tekst: Anja van Aarle
Foto's: Rien van Aarle