Redactioneel

DSC02831Na een droge en warme zomer is de oogst nu grotendeels binnen gehaald. Het graan kan gemalen gaan worden en dit alles werd gevierd op De Kilsdonkse Molen tijdens het Oogstfeest.

Een mooie traditie om deze dag feestelijk te beginnen is de dankviering door pastoor Joost Jansen en het gilde St. Barbara uit Dinther. Daarna werd de gezellige streekmarkt door vele bezoekers bezocht. Honing, aardbeien, cranberry’s, kaas, versgebrande noten, walnotenolie; er was werkelijk van alles te proeven en dat op een gezellig terras in de warme zonneschijn.

Meer foto's.

De boeren brachten hun graan op de bakfietsen naar de molen. Daar werd het door de molenaar gekeurd om vervolgens het graan door de grote molenstenen te laten vermalen. De Bakkers Lamers lieten in hun kraam het uiteindelijke eindproduct zien en proeven. Even verderop mochten kinderen de oude ambacht van vlegelen en wannen zich eigen maken en rolden de pakken stro uit de dorsmachine.

Zelfs de Barones van het kasteel bracht een bezoek en zwaaide de fluisterboot met gasten uit die naar haar kasteel voer over de Aa.

En weet u waarom de molenaar altijd met zijn hand door het graan en door het meel gaat?

Het verhaal gaat dat de beschermheilige van de molenaars, Victor van Marseille (ca 290) ter dood werd veroordeeld door verbrijzeling tussen twee molenstenen. Maar een groot wonder geschiedde en zijn lichaam brak de molenstenen, maar uiteindelijk werd hij toch onthoofd.

Als je nu aan de molenaar vraagt waarom hij voortdurend door het meel graait, dan zal hij schalks antwoorden: ‘om te zoeken naar de duim van Sint Victor’.

Tekst en foto’s: Ine Zonneveld

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen