Redactioneel

thumbnail foto margoMargo van den Berg, Mantelzorgmakelaar voor o.a. de gemeente Bernheze denkt in dit interview met ons mee, over wat wij als dorpsgenoten voor de mantelzorgers van iemand met de diagnose dementie kunnen betekenen.
Mantelzorgers zijn diegenen die zorg hebben voor mensen met een langdurige ziekte of beperking. Bijvoorbeeld de partner, de ouders, een vriend of buur. Er moet sprake zijn van een sociale relatie.
Het is regelmatig zo dat de mantelzorger en de persoon met de diagnose dementie heel verschillend denken over het verloop van het ziektebeeld. Vaak hebben de mensen zelf het idee dat het allemaal wel redelijk gaat, terwijl de mantelzorger dat heel anders ervaart.
Margo bewaakt natuurlijk beider belangen maar ondersteunt speciaal de mantelzorger in haar of zijn vraag om hulp.
 
Margo
“Als ik aan de ondersteuning voor mantelzorgers denk, dan denk ik vooral aan het woordje ’verlichting’, verlichting in hun zorgen en verdriet.
Een luisterend oor is daarbij natuurlijk erg belangrijk en als je een mantelzorger een luisterend oor biedt, neem hem of haar dan heel serieus. Probeer niet te bagatelliseren en kom bijvoorbeeld niet met nare verhalen over andere mensen met dementie aan. Het is al moeilijk genoeg. Probeer met respect te reageren.
Het sociale netwerk van de mantelzorger en de patiënt kan voor beiden heel veel betekenen. Daarom is het erg belangrijk dat het netwerk niet kleiner wordt en misschien zelfs uitbreidt. Wordt er bijvoorbeeld al jaren samen gekaart probeer dat dan zolang mogelijk vol te houden en pas desnoods het kaartspel aan, maak het eenvoudiger.
We moeten niet vergeten dat een mantelzorger altijd waakt: loopt hij niet weg, valt ze niet van de trap, enz. enz. Daarom is het heel fijn als datzelfde netwerk eens met hun broer, zus of vriend iets leuks gaat doen. Het kan iets heel eenvoudigs zijn. Belangrijk is dat die vriend, broer of zus zich er goed bij voelt. Denk bijvoorbeeld aan de auto wassen of de stoep vegen, iets wat hij of zij eerder ook vaak deed. Ook bijvoorbeeld samen naar mooie muziek luisteren of een stukje met de auto gaan rijden, is prima. De mantelzorger wordt er ook
blij van als zij zien dat er genoten wordt , ervaren ze even respijt ofwel zijn even “vrij van zorgen.”
Het verenigingsleven kan hier natuurlijk ook een belangrijke rol in hebben. Initiatieven als koffieochtenden, kaartclubjes, enz. enz. Het kan voor beide partijen verlichting brengen. Het is erg belangrijk dat de persoon waar het om gaat zolang mogelijk mee mag blijven doen met de samenleving en dat hij of zij met respect behandeld wordt.
Een extra bezoekje, warme betrokkenheid, eens een klusje doen, oog hebben voor de situatie, het kan zo veel betekenen.
En mocht je in je directie omgeving iemand met de diagnose dementie hebben lees er dan over, verdiep je er in, het is dan veel beter te begrijpen. Kijk maar eens op deze link. https://www.alzheimer-nederland.nl/over-ons/wat-doen-wij/hulp-en-advies https://samendementievriendelijk.nl/trainingsaanbod
 
 
Omdat onze gemeente veel waardering heeft voor alle mantelzorgers is er voor hen op 9 en 10 november een bijzondere dag georganiseerd.
 
Tekst en fotografie José van der Heijden
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen